Lista oficială pe care autorităţile spaniole au transmis-o conţine doar numele europarlamentarilor ce au depus jurământul pe Constituţie în faţa Comisiei Electorale a Spaniei: 50 din totalul celor 54 de aleşi la sfârşitul lui mai.
Astfel, lista nu conţine numele fostului preşedinte al guvernului regional catalan, Carles Puigdemont, care locuieşte în Belgia pentru a se sustrage mandatului de arestare emis pe numele lui în Spania după tentativa de secesiune ratată din 2017, şi nici pe cel al vicepreşedintelui său Toni Comin, care se află în aceeaşi situaţie. Cei doi nu s-au prezentat la ceremonia pentru depunerea jurământului care a avut loc luni, la Madrid, însărcinându-şi avocatul să prezinte documente care să ateste că ei au depus jurământul în Belgia, informează Agerpres.
Secesionistul Oriol Junqueras, care nu a fost autorizat să iasă din închisoare unde se află în detenţie provizorie, în Spania, pentru a depune jurământul, lipseşte de asemenea de pe lista autorităţilor spaniole, chiar dacă şi el a fost ales europarlamentar la sfârşitul lui mai.
Citeşte şi Uimitor! Catalanii nu mai vor să se rupă de Spania
Ministrul spaniol al afacerilor externe, Josep Borrell, de asemenea ales europarlamentar, este al patrulea absent de pe listă: nici el nu a putut participa la depunerea jurământului, din cauza unei reuniuni cu omologii său europeni la Luxemburg. El a declarat că a fost prevăzut să depună jurământul ulterior, potrivit Agerpres.
Într-o scrisoare adresată Parlamentului European, 76 de eurodeputaţi – la sfârşit de mandat şi nou-aleşi – au îndemnat la „apărarea drepturilor politice” ale secesioniştilor catalani aleşi, estimând că aceste drepturi sunt încălcate.
Europarlamentarii aleşi la sfârşitul lui mai, pentru un mandat de cinci ani, urmează să participe pentru prima dată la lucrările Parlamentului European de la Strasbourg la 2 iulie, data instalării noului legislativ european.