Seceta aduce scumpiri semnificative la raft. Toamna vine cu prețuri mai mari la alimentele de bază

Seceta a făcut ravagii pe câmp, milioane de hectare de culturi fiind afectate. Pierderile din recolte vor fi resimțite direct de românul de rând, din pricina scumpirilor care nu vor ezita să apară la raft de la toamnă.
Alina Costache
26 aug. 2024, 22:13
Seceta aduce scumpiri semnificative la raft. Toamna vine cu prețuri mai mari la alimentele de bază
Seceta aduce scumpiri fără precedent la raft

Cum afectează seceta fiecare român în parte. Un fermier din Prahova a plantat porumb pe 80 de hectare, dar toată cultura i-a fost distrusă de caniculă. Acum, în loc să se pregătească de recoltat, își calculează pierderile.

„Nu are practic nicio boabă și așa este tot lanul… 90% din plante nu au nici macăr acest știulete mic…”, spune Adrian Mocanu, fermier din Prahova, potrivit Antena 3.

Citește și: Ce va aduce liberalizarea prețurilor la energie electrică pentru clienți casnici: facturi duble în unele cazuri

Seceta a făcut prăpăd pe câmp, iar fermierii se plâng că pierderile de anul acesta sunt uriașe.

„La floarea-soarului probabil voi pierde 1.000 de lei pe hectar, iar la porumb 4.000, 4.500 lei pe hectar, întrucât producția de porumb va fi zero. Sunt pe aceste câmpuri de 40 de ani, dar un an ca acesta nu am pomenit”, a mai declarat Adrian Mocanu.

Seceta a curpins suprafețe considerabile din Moldova, Dobrogea, Muntenia, dar și din sudul Banatului și Olteniei. În unele zone nu a mai plouat de o lună, iar culturile au fost distruse.

Seceta, mână în mână cu scumpirile de la raft

Peste două milioane de hectare de porumb și de floarea-soarelui au fost afectate de secetă, iar producțiile vor fi mult mai mici decât în anii trecuți. Estimările arată că la porumb producția va fi mai mică cu 30% față de anul 2023, iar la floarea-soarelui cantitatea recoltată va fi mai mică cu 25% față de anul trecut.

O producție slabă înseamnă, din păcate, prețuri mai mari. Tona de floarea-soarelui se vinde deja cu 12% mai scump decât anul trecut, iar specialiștii preconizează că scumpirile vor ajunge și la raft.

„La floarea soarelui situația e mai tensionată și e posibil să vedem anumite scumpiri. Maxim 10% ar trebui să crească cotația uleiului la raft, în condițiile în care corelațiile de preț între materia primă și produsul final nu sunt întotdeauna perfecte și atâta timp cât piața nu îți absoarbe o creștere de preț de genul ăsta va trebui să fie suportată de către conturile procesatorului”, a declarat Gabriel Razi, specialist piață agricolă.

Citește și: Mii de bucureșteni rămân fără apă caldă, până în septembrie. Harta cu zonele afectate

Carnea de pasăre riscă și ea să se scumpe, spun specialiștii, din cauza scumpirii furajelor: Majoritatea alimentelor sunt pasibile de scumpiri în această toamnă. În principal la sortimentele de carne, de la pasăre până la porc. Seceta nu e doar la noi, și de unde se importa carnea de porc și acolo sunt costuri mai mari”, spune Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Producătorii de carne de pui au anunțat că din cauza furajelor scumpe vor fi nevoiți să crească prețul cărnii cu cel puțin 5%, din toamnă.

Spynews
Ai văzut-o pe fetița din imagine? Dacă da, sună la 112! Alexia are 13 ani și a dispărut / FOTO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor avea 3 luni de belșug. Dumnezeu e de partea lor
Capital.ro
Inspecție tehnică la patru ani de la prima înmatriculare. Test obligatoriu de verificare tehnică
Playtech.ro
ȘOCANT Cum a ajuns să arate acum Gabriela Szabo. Este de nerecunoscut la 48 de ani
DailyBusiness
Apar PĂDURI în mijlocul oraşelor. Acești români vor respira un aer mai curat!
Adevarul
Decizii de recalculare a pensiilor blocate la poștă în toată țara. „Pur și simplu ne spun: următoarele decizii opriți-le de la distribuire”
Spynews
Cristian Marinescu și Deni Stavăr de la Mireasă, ceartă aprinsă în fața tuturor. De la ce a pornit totul. Cum a reacționat Antonia, fosta iubită a bărbatului
Spynews
Bunicul Luizei Melencu, mărturisiri uluitoare. Gheorghe Dincă nu ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani
Evz.ro
Se schimbă pragul de impozitare a pensiilor. Măsura intră în vigoare în luna octombrie
Ego.ro
SECRET: Ce să pui în zacuscă pentru un gust unic
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce se ştia! Detalii de magnitudine biblică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Iulia, studenta moartă după operația din Turcia, urmează să fie repatriată! Cum va fi adusă înapoi în țară și de ce familia nu are voie să-i deschidă sicriul
Capital.ro
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă să meargă la închisoare după ce l-a lovit mortal pe bărbatul care îi bătea bunica
substantial.ro
Supraviețuitor al Holocaustului, bunicul ambasadorului Israelului la București, poveste impresionantă
MediaFlux
Pensionarii vor primi ACEASTĂ SCRISOARE! Sunt vizate 5 milioane de oameni
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...