Seceta distruge agricultorii români. Este şi cazul lui Dragoș Nicolae Staicu, un fermier în vârstă de 20 de ani din judeţul Braşov. Recunoaşte că a fost nevoit să păstreze doar 20 de vaci de lapte.
În urmă cu aproape două săptămâni, crescătorul avea peste 100 de bovine şi 1.100 de ovine. Seceta l-a determinat să renunțe la aproape tot efectivul de Bălțată Românească cu Roșu, vaci care produceau anul trecut și 2.000 de litri de lapte pe zi
”De 8 ani mă ocup cu crescutul animalelor, este o meserie moștenită din familie, dar secetă mai mare ca anul acesta nu am văzut. Anul trecut am avut 100 de vaci și 1.100 de oi, acum mai am 350 de oi și până în 21 de văcuțe. Din cauza secetei le-am dus la abator. Nu aveam nici pășune de la Primărie, am fost amânat de pe un an pe altul timp de 8 ani. Aveam nutreț de la tatăl și unchiul meu, care aveau fânețe, dar anul acesta nici acela nu s-a făcut”, a explicat fermierul brașovean, conform Agrointel.
Fermierul din localitatea braşoveană Cața spune că afacerea cu lapte de vacă e aproape compromisă. Furniza 2.000 de litri de lapte pe zi unei mari companii de lactate, însă acum abia dacă vacile mai pot da câţiva litri de lapte pentru că, din cauza secetei, nu au hrana corespunzătoare.
„Laptele îl dădeam către un procesator mare, printr-o asociație – îl dădeam către asociația respectivă și ei către firmă. Aveam o producție și de 2.000 de litri pe zi. Vindeam laptele de vacă la 1,80 lei. Animalele au tot fost întinerite în fermă, iar hrana le-o asiguram din furaje cumpărate sau ce luam de la tatăl și unchiul care aveau vreo 300-400 de hectare de pământ, cu iarbă, lucernă, siloz. Acum e totul uscat, pur și simplu. Am pus siloz 20 de hectare, dar nu s-a făcut din cauza secetei. Totul este uscat ca-n palmă. Este foarte scump să cumpărăm, apoi mai sunt lucrătorii care trebuie și ei plătiți”, a menționat crescătorul de animale, pentru sursa citată.
De asemenea, fermierul spune că fântânile forate pe terenul unde pășteau animalele, pentru a le putea adăpa, au secat din cauza secetei. În aceste condiţii, se gândește serios să înlocuiască vacile de lapte cu cele de carne sau cu unele rase rezistente la temperaturi ridicate și secetă.
”Și cu apa au fost probleme. Patru fântâni au fost forate la adâncime mare, căram apă cu vidanja. Căram apă pe pășune, pentru că le duceam pe pășunea mamei mele, care deține și ea animale, fântânile au fost seci”, a amintit Dragoș Nicolae Staicu.
Dragoș Nicolae Staicu, care este membru al Asociației Forța Fermierilor, a primit suma de 3.800 de lei pentru o vacă pe care a dat-o la un abator din zonă.
„Am dat dat vacile la 3.800 de lei bucata și cei 8% la ANAF, nu știu cât a fost kilogramul. Carcasa a fost socotită la 20 de lei pe kilogram. M-au chemat la abator să vin să socotim, dar nu am fost, mi-a fost milă de ele, cum să merg după ce le-am crescut, să merg să văd cum le omoară? Le-am zis să facă prețul cum vor, să socotească, să le ia. Este primul an în care renunț la animale. Pe viitor, ori mai iau 1.000 și ceva de oi, să fac 2.000 la număr, ori mai iau vaci de carne, Angus sau rase de stepă să fie mai rezistente. Nici atâția oameni pentru îngrijirea lor nu mi-ar mai trebui. Acum am 10 ajutoare, dar ferma este tehnologizată, avem muls mecanizat”, a mai spus crescătorul de animale din județul Brașov.
Potrivit Agrointel, primarul localităţii Cața a afirmat că Dragoș Nicolae Staicu că apareîn contractul de concesiune al mamei sale, care deține la rândul ei 100 de vaci. Tânărul fermieri spune că e forţat de împrejurări să renunțe la unele dintre animale, pentru a depăşi criza generată de secetă.
Citeşte şi: Vila lui Sorin Ovidiu Vîntu din centrul Capitalei, scoasă la licitație la jumătate de preț FOTO