Secetă extremă în Dobrogea şi Moldova în timpul pandemiei de coronavirus. „Trei milioane de hectare sunt compromise”

Probleme uriaşe pentru agricultori. Nu-şi pot vinde produsele din cauza pandemiei de coronavirus, iar seceta cruntă le-a distrus culturile. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat că trei milioane de hectare din culturile însămânţate în toamnă sunt compromise. 
Romania TV
23 apr. 2020, 10:24
Secetă extremă în Dobrogea şi Moldova în timpul pandemiei de coronavirus.

„Din păcate, peste consecințele pandemiei se suprapune și o secetă extremă și puternică în Dobrogea și Moldova. Foarte multe dintre culturile însămânțate în toamnă – trei milioane de hectare de grâu, orz, orzoaică, rapiță, sunt compromise în diferite grade”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii, la Digi24.

Autorităţile spun că se gândesc la soluţii pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă.

„Când vom termina monitorizarea în agricultură, am promis fermierilor că vom despăgubi toate pagubele provocate de secetă. Unde sunt pierderi de venit vom interveni concret cu sume sau măsuri care să îi ajute să repornească în agricultură și industria alimentară”, a spus Oros, conform sursei citate.

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că nu sunt probleme legate de stocurile de alimente de bază. Sunt chiar surplusuri la unele produse – lapte, carne de vită, ouă, carne de pasăre, legume – din cauza schimbării comportamentului de cumpărare.

„Fermierii nu au unde valorifica aceste produse, nu există cerere. E greu de spus ce să facă cu ele” a precizat ministrul Agriculturii.

Zonele afectate de seceta puternică 

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, iar izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă în perioada 22 – 28 aprilie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei şi Olteniei. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, în Maramureş, local în nordul Transilvaniei şi al Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol în stratul 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, nordul, local în centrul şi sudul Transilvaniei, sudul şi vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei”, precizează agrometeorologii, conform Agerpres.

În privinţa stării de vegetaţie a culturilor agricole, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua în general în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de înfrăţire (60-100%) şi alungirea tulpinii (10-80%), iar culturile însămânţate tardiv îşi vor continua formarea frunzei a treia (70-100%), precum şi înfrăţirea (40-100%).

Rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar, alungirea tulpinii (10-70%) şi apariţia inflorescenţelor (10-40%), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate.

În plantaţiile pomicole, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi legarea rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire şi apariţia butonilor florali. În majoritatea podgoriilor, viţa de vie va înregistra fazele de „plâns” şi înmugurire, precum şi local, dezmugurirea.

În ceea ce priveşte culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb) înfiinţate până în prezent, acestea se vor afla în primele faze de vegetaţie (germinare şi răsărire), continuându-se totodată lucrările de semănat.

„Condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea în condiţii bune a lucrărilor agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc.), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii”, se arată în prognoza agrometeo.

Vreme rece în următoarea perioadă

Din punct de vedere meteorologic, în intervalul 22 – 28 aprilie, vremea va fi mai rece sub aspect termic la începutul intervalului, dar va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4 şi 14 grade Celsius la începutul perioadei, valori mai scăzute cu 1 – 4 grade Celsius comparativ cu mediile climatologice şi 7 – 8 grade în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade Celsius în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 11 şi 25 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă va oscila între minus 4 şi 12 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

La adâncimea de 5 cm în sol, temperatura medie diurnă se va încadra între 10 şi 19 grade Celsius, favorabilă efectuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent.

În acelaşi timp, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, se vor putea înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, îndeosebi în nordul ţării.

Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua ANM.

BILANŢ CORONAVIRUS 23 aprilie. România a depăşit pragul de 10.000 de infecţii cu coronavirus. 386 noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore

DailyBusiness
Sunt vizați TOȚI ROMÂNII! Klaus Iohannis a semnat legea AZI
Spynews
Roxana Blenche, schimbare de look. Ce și-a făcut la păr prezentatoarea de la Hello Chef / FOTO
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
Țara care s-a umplut de șobolani și șerpi uriași. Este o adevărată invazie din cauza gunoaielor. E în Europa, iar românii călătoresc zilnic, trăiesc și muncesc în cel mai infectat oraș
Capital.ro
Dispare Celentano din Las Fierbinți?! Anunțul teribil al lui Adrian Văncică: Bă băiatule, ți se ia!
Playtech.ro
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din Colectiv
DailyBusiness
Ai nevoie de bani pentru încălzire? Iată cum depui documentele necesare
Adevarul
Cât de atractivă mai e munca în străinătate. Cât câștigi ca sudor în Germania, cât se plătește în Letonia
wowbiz.ro
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi, Dana și fiica lor să fie înghițiți de inundații
Spynews
Cum arată casa lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Concurentul a renovat și două locuințe vechi în Maramureș / FOTO
Spynews
Când va naște Larisa Iordache. Fosta gimnastă și soțul ei, Cristian Chiriță, se pregătesc să devină părinți de fetiță
Evz.ro
Zodiile care se ceartă cu șefii. Vor avea mari probleme la muncă zilele următoare
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
kanald.ro
Cine este Gabi, românul care a murit în garaj alături de familia lui, în inundațiile din Spania! Acesta a fost un cunoscut fotbalist de la Universitatea Craiova
Cancan.ro
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea cântăreață a României s-a stins în cel mai cumplit fel. Și-a prevestit moartea violentă
StirileBZI
Investitorii români se tem de creșterea taxelor după alegeri!
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
stirilekanald.ro
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții despre tradițiile din Sâmbăta Morților
substantial.ro
Medvedev avertizează SUA asupra riscului unui al Treilea Război Mondial
MediaFlux
AJUTOR pentru MAJORAREA PENSIEI! ANUNȚ privind ADEVERINȚA DE VECHIME
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA