SECETĂ extremă în România în 2020. Avertismentul Administraţiei Naţionale de Meteorologie

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se semnalează la cultura grâului de toamnă, în diferite grade de intensitate, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana, Transilvania şi cea mai mare parte a Olteniei, conform prognozei agrometeorologice din perioada 16 - 22 mai, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Romania TV
17 mai 2020, 08:23
SECETĂ extremă în România în 2020. Avertismentul Administraţiei Naţionale de Meteorologie

„În cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate din sol pe profilul 0-100 cm, se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana şi Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare, izolat în nordul Olteniei şi al Maramureşului. În stratul de sol 0-20 cm, în cultura neirigată de porumb, se vor înregistra deficite de napă (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în nord-estul, centrul, estul, sud-estul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, estul, nordul, sudul, izolat în centrul şi vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, nord-vestul, estul, centrul şi sudul Moldovei, nordul, vestul şi izolat sud-estul Munteniei”, precizează agrometeorologii.

În privinţa stării de vegetaţie a culturilor agricole, procesele biologice ale culturilor agricole se vor desfăşura pe ansamblu normal în aproape toată ţara, iar pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi mai intensificate. De asemenea, la culturile întârziate fenologic şi local, pe terenurile cu deficite accentuate de apă în sol, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă.

Culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de alungire a paiului (30-100%), „burduf” şi înspicare (10-50%), precum şi începutul înfloririi (10-30%), îndeosebi în semănăturile înfiinţate în perioada optimă. Rapiţa va parcurge predominant înflorirea (20-100%) şi formarea silicvelor (10-60%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate. În funcţie de data semănatului, la floarea-soarelui se vor semnala germinarea (40-100%), răsărirea (30-100%) şi apariţia primelor frunze (20-100%). La porumb se vor înregistra fazele de germinare şi răsărire (30-100%), apariţia frunzei a treia (20-100%) şi începutul înfrunzirii (1-4 frunze), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie. Sfecla de zahăr se va afla la germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze ale rozetei (10-100%), iar cartoful pentru consum (soiuri timpurii) la încolţire, răsărire şi dezvoltarea primei perechi de frunze (20-100%).

Speciile de sâmburoase îşi vor continua creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar seminţoasele, legarea rodului, înfrunzirea şi înflorirea. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, la nivelul întregii ţări.

Agrometeorologii transmit că lucrările agricole specifice (semănat, plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc.) vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Din punct de vedere meteorologic, în intervalul 16 – 22 mai va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât
în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 11 şi 23 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului se va situa între 15 şi 30 de grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul, iar cea minimă a aerului între 6 şi 16 grade Celsius, în toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 12 şi 24 grade Celsius la nivelul întregii ţări, valori optime parcurgerii fazelor vegetative la prăşitoarele semănate până la această dată.

În perioada menţionată, sunt prognozate ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, local vor fi condiţii de producere a grindinei.

Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua ANM.

Spynews
Ce s-a întâmplat în timpul înmormântării lui Andrei Versace. Imagini exclusive
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Prețul enorm cerut la Mamaia pentru o plimbare de 10 minute cu skijetul. Costă mai mult decât un platou de pește la un restaurant de 3 stele
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Scene de groază la Paris, chiar înainte de Jocurile Olimpice! O turistă de 25 de ani a fost agresată sexual de cinci indivizi. Ce măsuri au luat autoritățile
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
'Era un psihopat!'- Bunica Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis a mustrat un diplomat pentru telefonul care a sunat în timpul discursului
MediaFlux
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!