Cu toate acestea, mulți acuză intermediarii de speculă, astfel că prețurile de producător pot ajunge să fie și cu 200% sub cele practicate de supermarketuri și hipermarketuri.
Pe de altă parte, criza acută a furajelor face ca prețul cărnii de porc și de pui, în special alimentat de scumpirea drastică a porumbului pentru furaj, să crească de asemenea la niveluri record. O analiză recentă arată chiar că prețurile legumelor utilizate pentru conserve, murături și zacuscă vor atinge cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii, din cauza secetei fără precedent din 2024.
În piețele din București, prețurile legumelor au înregistrat deja creșteri simțitoare. Potrivit unei analize Gândul, date furnizate de Institutul Național de Statistică în august arată că roșiile, una dintre cele mai solicitate legume ale sezonului, se comercializează la prețul minim de 10 lei pe kilogram, în condițiile în care prețurile de producător se situează la 3 lei pe kilogram. Deși statisticile indică o perioadă de stabilitate, prețurile din piețe și supermarketuri arată cu adevărat impactul secetei.
Prețurile ardeilor și vinetelor sunt la fel de alarmante. Ardeii costă în medie tot 10 lei pe kg, iar vinetele și cartofii între 6 și 7 pe kg. În plus, în perioada următoare se va scumpi și carnea de porc cu aproximativ 20% din cauza lipsei furajelor, kilogramul de carne de porc fiind în prezent comercializat cu aproximativ 40 de lei.
Potrivit Gândul, un studiu din 2014 arată că peste 80% dintre români pun murături pentru iarnă. Analiza a arătat că, în această toamnă, costurile pentru a pregăti murături vor varia între 500 și 1.000 de lei pentru o familie. Asta în contextul în care cele gata făcute, în piețele din București, se vând cu prețuri între 14 și 22 lei kilogramul.
Și în vestul țării, situația este similară, arată sursa citată. În piețele din Oradea, roșiile costă între 5 și 8 lei kilogramul, iar castraveții ajung la 8 lei kilogramul. Gogonelele pentru murături se vând cu 4-5 lei kilogramul, iar vinetele, de asemenea, costă 8 lei kilogramul.
În privinţa cărnii de porc, Cezar Gheorghe, specialist în pieţe agricole, a explicat pentru Ziare.com că materia primă de bază în furajare se va scumpi, pentru că România nu are porumb suficient, ceea ce va duce şi la creşterea preţului cărnii de porc din galantar: „Are pentru piața internă și piața internă – știu că poate părea banal, dar de aici pleacă totul ca un bulgăre de zăpadă – va fi extrem de competitivă față de piața de export a porumbului și va genera practic un nivel mai ridicat de preț pentru achiziția mărfii. Mai mult decât atât, foarte mare din suprafața României este atomizată. Acest lucru înseamnă că deținătorii mici de parcele își plantează porumbul ca să și-l ducă în spate și să aibă grijă de animale, de purcei, găini, vite, ce are fiecare în curte. Oamenii aceștia nu mai au marfă și deja are loc un anumit fenomen.”
Marfa pleacă în târgurile sătești și se vinde la sac, la 1,5 – 2 lei/kg. Este un preț care, extrapolat în euro, se duce între 300 și 400 de euro pe tonă la porumb, în contextul în care în Portul Constanța se plătește astăzi pentru piața de export 180 de euro/ tonă de porumb. Foarte mulți vor lua această cantitate, o vor depozita și o vor vinde eșalonat în târgurile sătești. Iar acest fenomen se va reflecta în prețul cărnii de porc sau de pui, punctează expertul.
Citeşte şi: Primul venit, primul servit! Se dau vouchere de 3.300 de euro pe lună