La Caraula, în sud-vestul judeţului Dolj, nu a mai plouat de aproape două luni. Pământul este foarte uscat, iar crăpăturile sunt foarte mari. Mai mult, fântânile au secat sau sunt în curs de secare. „Dintr-un număr de 23 de fântâni publice, cu 17 avem probleme grave„, spune primarul localităţii.
Şi localnicii din Băleşti, judeţul Gorj, se uită disperaţi cum toate culturile li se usucă. Nici nu-şi adus aminte când a fost ultima ploaie. „De când s-au însămânţat culturile în primăvară, n-a mai plouat niciun litru de apă pe metru patrat„, se vaită ei.
Citeşte şi România, pârjolită de CANICULĂ. Vreme mai caldă decât în mod obişnuit, SECETĂ EXTREMĂ în unele zone
În Galaţi, imaginile sunt şocante. Pe Dunăre s-au format mai multe insule iar în unele zone, fluviul se poate traversa la picior. Debitul fluviului la intrarea în ţară a ajuns la 2500 metri cubi pe secundă, în condiţiile în care un debit obişnuit este în jur de 5400. Joi, la Galaţi, cota Dunării era de numai 88 de centimetri, în scădere, şi se apropie de cel mai mic nivel, măsurat în 2003, de numai 69 de unităţi. Localnicii mai curajoşi se aventurează cu bărcile sau înot până la insuliţele nou ivite în apele fluviului. Unii s-au si filmat si au pus clipurile pe internet, pentru ca o asemenea experienta poate fi unică.
Sunt mari probleme şi în Botoşani, unde din cauza secetei ţăranii au ajuns să-şi vândă animalele la preţuri de nimic, pentru că păşunile s-au uscat şi nu mai au cu ce să le hrănească.
Specialiştii spun că şansele de ploaie în zonele afectate de secetă sunt minime cel puţin încă două săptămâni de acum încolo.