SECETĂ în cea mai mare parte a României. Agricultorii se plâng că multe recolte vor fi compromise. Când revin ploile

După o vară cu multe precipitaţii, toamna pe care o traversam este una atipică. De mai multe săptămâni, temperaturile destul de ridicate pentru această perioadă şi lipsa precipitaţilor a făcut să avem cea mai secetoasă toamnă din ultimii 60 de ani. Multe recolte vor fi compromise, se plâng agricultorii. 
Romania TV
16 oct. 2018, 07:54
SECETĂ în cea mai mare parte a României. Agricultorii se plâng că multe recolte vor fi compromise. Când revin ploile

Potrivit meteorologilor, la data de 16 Octombrie 2018, conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a țării. Izolat în nordul Olteniei și vestul Crișanei, rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite satisfăcătoare.

ANM preconizează că în intervalul 16 – 22 Octombrie 2018 va predomina o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8…20°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 18…26°C, în aproape toată țara.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -2…15°C, la nivelul întregii ţări, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în zonele depresionare, local fiind condiții de producere a brumei.
Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 10…18°C, optimă parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată.
Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

În condiţiile menţionate, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) aflate în primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire şi înfrunzire) se vor desfăşura în general normal, îndeosebi în zonele cu o bună aprovizionare cu apă a solului şi în ritmuri uşor mai lente în restul teritoriului agricol.
La hibrizii tardivi de porumb se vor finaliza lucrările de recoltare pe ultimele suprafeţe. În toate bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de maturitate tehnologică, continuându-se de asemenea recoltarea.

La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor înregistra maturarea fructelor şi a lemnului, recoltarea, precum şi îngălbenirea şi căderea frunzelor, în majoritatea plantaţiilor.
Culturile de toamnă (rapiţă, orz, grâu) înfiinţate la începutul epocii optime vor parcurge germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze (10-100%). Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta medie şi slabă, îndeosebi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.
Lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.) se vor efectua în general normal.
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă;
• Urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului în epoca optimă, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Finalizarea lucrărilor de recoltare la produsele agricole de sezon de pe ultimele suprafeţe.

 

Temperaturi ridicate la mijlocul lui octombrie, apoi vreme mai rece şi ploi. PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

Vremea se menţine frumoasă la mijlocul lunii octombrie, când temperatura va avea valori diurne mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei. După 20 octombrie, vremea intră într-un proces de răcire. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată spre finalul lunii.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Declarațiile cutremurătoare ale bărbatului din București care își plimba iubita decedată într-un căruț. Cum ar fi murit, de fapt, femeia: "Am lăsat-o vie..."
Spynews
Moarte suspectă în cartierul bogaților. Andrei Versace a fost găsit fără suflare într-un apartament din blocul milionarilor | VIDEO
Evz.ro
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING NEWS. Andrei Versace, găsit mort în casă. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă, ultimele detalii
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rusia Majorează Taxele de Import Pentru Produse Din „Țări Neprietenoase”
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'