Secetă în România. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că în aceste zile angajații statului din domeniu analizează posibilitatea ca țara noastră să constate starea de calamitate. „Eu nu declar, ci constat (n. r.: starea de calamitate). Motiv pentru care am intrat în tiparul legal pentru a constata astfel încât să stabilim la fața locului: ce suprafață e afectată și la ce grad. Sunt trei tipuri. Avem un prag în care culturile nu sunt afectate cu mai mult de 50%, sunt cu situații mai mari, dar sunt și cazuri în care culturile sunt distruse în totalitate. (…)
Nu suntem departe de starea de calamitate. Acum stabilim procesele verbale.
Eu declar un singur lucru: fac ceea ce trebuie în spațiul juridic și constat la fața locului gradul de afectare a culturii. Apoi vedem ce înseamnă impactul pentru zona respectivă. Nu în toată țara este la fel. Sunt pierderi de recoltă, dar nu peste tot”, a spus Petre Daea, la Antena3.
Secetă în România. Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a transmis o scrisoare deschisă Guvernului prin care solicită declararea stării de calamitate din cauza secetei severe şi a arşiţei.
Fermierii se plâng că în unele judeţe culturile de toamnă sunt afectate până la 80%. Aceştia cer Guvernului ca până la data de 31 iulie să fie declarată starea de calamitate.
„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă informează oficial că fermierii au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 şi arşiţa atmosferică din această vară. Sunt judeţe unde suprafeţele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. (…)
Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii şi-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele şi impozitele”, se în scrisoarea deschisă trimisă către Guvern, potrivit Agerpres.
De asemenea, reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare mai spun că deşi seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregii ţări, afectând doar anumite judeţe, fermierii sunt afectaţi mult mai grav decât în anul de recoltă 2020 din cauza efectelor crizelor energetice, de carburanţi sau a războiului.
„Sunt multe cazuri când dificultăţile sunt de natura supravieţuirii exploataţiei agricole având în vedere investiţiile mari care s-au făcut în ferme în anul acesta, datoriile pe care aceştia le au pentru inputurile folosite în anul de recoltă 2022, cheltuielile cu arenda şi cheltuielile necesare pentru înfiinţarea culturilor agricole pentru anul agricol 2022-2023”, se mai menţionează în scrisoare.
Astfel că, fermierii cer noului ministru al Agriculturii să înceapă demersurile pentru declararea stării de calamitate din cauza secetei pedologice severe şi a arşiţei în localităţile/judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de culturi agricole este afectată.
Conform sursei citate, OUG vine în continuarea legislativă a OMADR 97/2020 cu modificările şi completările ulterioare, dând posibilitatea autorităţilor implicate să aibă puterea conferită prin lege de a declara stare de calamitate şi asimilarea cu forţa majoră.
Citeşte şi Secetă extremă în judeţul Iaşi. În unele comune apa este dusă cu cisternele