Secetă în România. Premierul Ciucă a anunţat că, în urma discuţiilor cu ministrul Agriculturii, s-a decis înfiinţarea unui comitet interministerial pentru combaterea secetei.
„Este o ordonanță foarte importantă care asigură o finanțare de un miliard de euro, dintre care 500 de milioane vor fi destinate autorităților locale pentru eficiența energetică și producția de energie verde pentru consumul propriu.
Discutăm de măsuri care vor fi destinate pentru școli pentru spitale pentru iluminat public pentru locuințe.
Am avut o discuție cu dl ministru Daea, am luat decizia ca începând de săptămâna viitoare să înființăm un comitet interministerial care se va ocupa de tot ceea ce înseamnă efectele și impactul în agricultură al schimbărilor climatice”, a spus Nicolae Ciucă.
Fermierii se plâng că în unele judeţe culturile de toamnă sunt afectate până la 80%. Aceştia cer Guvernului ca până la data de 31 iulie să fie declarată starea de calamitate.
„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă informează oficial că fermierii au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 şi arşiţa atmosferică din această vară.
Sunt judeţe unde suprafeţele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. (…)
Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022.
În fiecare an normal agroclimatic, fermierii şi-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele şi impozitele”, se în scrisoarea deschisă trimisă către Guvern, potrivit Agerpres.