Potrivit prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în intervalul 28 iulie-3 august a.c., regimul termic al aerului va fi deosebit de ridicat, în aproape toată ţara, iar în sudul, estul şi sud-estul teritoriului, vremea va fi chiar caniculară, informează agerpres.ro.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19 şi 33 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de până la 10 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Maxima aerului se va situa între 23 şi 39 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în timp ce minim se va încadra între 11 şi 26 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Sub aspect pluviometric se întrevăd precipitaţii sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi, izolat, căderi de grindină.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta cu precădere în nordul, centrul şi vestul ţării, unde cantităţile de apă pot fi mai însemnate.
Din punct de vedere agrometeorologic, în cultura neirigată de porumb, conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm. va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) pe suprafeţe agricole extinse din aproape toată ţara.
Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a Banatului, nord-vestul Olteniei, local în sud-vestul Transilvaniei şi nord-vestul Moldovei.
În condiţiile menţinerii unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, asociat cu deficite mari de apă în sol, procesele fiziologice ale culturilor de câmp vor fi forţate.
La grâul de toamnă, ajuns la maturitatea tehnologică se vor extinde şi chiar finaliza lucrările de recoltare, pe ultimele suprafeţe, iar floarea-soarelui se va afla la înflorire în majoritatea zonelor de cultură.
De asemenea, porumbul va parcurge fazele de înflorire şi mătăsire mai ales la hibrizii timpurii şi extratimpurii, în timp ce la sfecla de zahăr se va înregistra înfrunzirea.
Conform ANM, pomii fructiferi se vor afla predominant în fazele de creştere/coacere a rodului şi dezvoltare a mugurelui terminal. La soiurile de sâmburoase (cais, piersic, prun) se vor continua lucrările de recoltare.
În ceea ce priveşte viţa-de-vie se vor semnala în continuare creşterea şi dezvoltarea boabelor, în majoritatea podgoriilor, iar, per ansamblu, lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura în condiţii relativ bune.