Patronatul Naţional al Viei şi Vinului estimează că producţia viticolă la nivel naţional va scădea în acest an cu aproximativ 30 % şi asta nu doar din cauza secetei, ci mai ales din cauza îngheţului întârziat de această iarnă. Cele mai aferctate regiuni sunt Vrancea şi Mehedinţi, unde producţia ar putea scădea cu peste 30 %, potrivit România TV.
În schimb, în Dobrogea producţia se anunţă la fel ca cea de anul trecut. Din cauza acestei scăderi de producţie vom avea şi creşteri de preţ.
Cu toate acestea, seceta nu are doar efecte negative ci şi pozitive, lipsa ploilor a îmbunătăţit calitatea strugurilor.
În podgoria staţiunii de cercetare de la Pietroasele, judeţul Buzău oamenii se pregătesc să strângă roadele.
Chiar dacă strugurii sunt mai puţini în acest an, vinul va fi de calitate bună spun specialiştii.
„Strugurii acum sunt foarte puţini şi fiind foarte puţini e concentraţia mare de zahăr. Butucul a dus un biet ciorchine poate. Sunt puţini struguri, dar sunt foarte dulci. Va ieşi de o calitate foarte bună”, a spus Angela Pucas, chimist staţiunea de cercetare Pietroasele.
Viticultorii spun că seceta a ajutat ca strugurii să reziste după ce au fost loviţi de grindină şi nu s-au stricat.
„Seceta ne-a ajutat şi ea din plin. Din fericire ne-a ajutat la cicatrizarea boabelor care au fost lovite de grindină. Cicatrizare care a oprit nişte probleme care ar fi putut să apar în condiţii de umiditate”, a declarat Dragoş Matei, oenolog Staţiunea Pietroasele
Tot, specialiştii spun că este un an bun şi pentru Tămâioasa Românească, un soi de vin dulce care în 1986 a luat medalia de aur pentru ţara noastră.