Pe fondul condiţiilor meteorologice anunţate de către specialişti, din punct de vedere agrometeorologic, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură, scrie Agerpres.
În acelaşi timp, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, sud-estul Munteniei, sudul Moldovei, nord-vestul Crişanei şi centrul Transilvaniei, se va semnala seceta pedologică moderată, puternică şi local extremă.
Din punct de vedere al stării de vegetaţie a culturilor agricole, per ansamblu procesele fiziologice ale acestora se vor desfăşura în condiţii normale, în aproape toată ţara.
Totodată, în zilele cele mai calde, temperaturile maxime din aer ridicate din orele de amiază vor determina producerea fenomenului de ofilire temporară şi răsucirea frunzelor la prăşitoare.
La grâul de toamnă semănat în afara epocii optime se vor continua maturitatea în ceară (80-100%) şi deplină (30-100%), precum şi recoltarea.
PROGNOZA VERII: Vine CANICULA! Secetă mare în sudul României
De asemenea, floarea-soarelui se va afla la înflorire (50-100%) şi maturitatea în ceară (20-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în timp ce în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de alungire şi îngroşare a axei hipocotile, cu un ritm normal de dezvoltare.
Conform prognozei agrometeorologice, în funcţie de data semănatului, la porumb se va definitiva apariţia paniculului (100%), continuându-se totodată înflorirea, mătăsirea şi maturitatea în lapte (10-100%), pe aproape întreg teritoriul. Local, în zonele de câmpie se va continua maturitatea în ceară (10-60%), îndeosebi la hibrizii extra-timpurii şi timpurii.
Cartoful pentru consum îşi va continua creşterea lăstarilor laterali, tuberizarea, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară, iar pomii fructiferi vor parcurge procesele de creştere a rodului şi acumulare a zaharurilor, iar soiurile timpurii de măr, păr, prun, piersic, coacerea şi recoltarea.
În majoritatea plantaţiilor viticole se va înregistra creşterea lăstarilor şi a boabelor, iar la soiurile de masă se va putea declanşa coacerea în ‘pârgă’.
După caniculă, VIN FURTUNILE: Avertizare în toată ţara de PLOI TORENŢIALE şi GRINDINĂ
Specialiştii ANM precizează faptul că, în condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc) se vor putea efectua în bune condiţii.
Sub aspect termic, în intervalul 5-11 august va predomina o vreme caldă în majoritatea regiunilor agricole, chiar caniculară în zonele de câmpie din sudul şi sud-estul ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18 şi 30 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, abaterile termice pozitive fiind cuprinse între 1 şi 7 grade Celsius. În timp ce maximele aerului se vor încadra între 24 şi 35 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, minimele vor fi cuprinse între 12 şi 24 de grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
În perioada analizată se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării, mai frecvente în zonele vestice şi nord-vestice. În plus, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.