„S-a constatat faptul că Fedorca Stelian Victor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01.09.2007-25.04.2010, întrucât a deținut, simultan, atât funcția publică de Director – consilier în cadrul Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, cât și funcția de Director al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, Bucureşti, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 94), alin. (1) şi (2), lit. a) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, se arată într-un comunicat al ANI.
O a doua perioadă de incompatibilitate a lui Fedorca a fost 16 mai 2012 – 01 februarie 2013, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, director al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, Bucureşti, dar şi calitatea de comerciant în cadrul „Fedorca Stelian Victor Persoană Fizică Autorizată”.
Inspectorii ANI susţine că Fedorca a încălcat două articole ale Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Astfel, articolul 84 interzice exercitarea simultană a funcţiei de membru al Guvernului cu cea de coemrciant persoană fizică, în timp ce articolul 94 prevede că un funcţionar public nu poate exercita altă funcţie publică decât cea în care a fost numit.
Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.
În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.
Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.