Secretar de stat la Sănătate: „Scenariu cu 1.000-1.500 de cazuri Covid pe zi la sfârșitul lunii septembrie”

Secretarul de stat Andrei Baciu susține că e posibil ca la final de septembrie România să înregistreze un număr de aproximativ 1.000-1.500 de cazuri Covid-19 pe zi. Aportul pentru creșterea cazurilor îl are varianta Delta, care se răspândește mult mai rapid.
Filip Stan
26 iul. 2021, 22:07
Secretar de stat la Sănătate:
Andrei Baciu

Secretar de stat la Sănătate, veşti proaste pentru români: „Acest scenariu este dat de caracteristicile unei tulpini cu 50% mai contagioasă decât tulpina inițială, lucru care este valabil pentru tulpina delta. Până în acest moment trendul se încadrează în acest al patrulea scenariu de unde și posibilitatea de a avea pe baza acestei predicții undeva la peste 1.000-1.500 de cazuri pe zi la vârful acestui val patru, care poate să vină la sfârșitul lunii septembrie.

Sunt multe variabile de care trebuie să ținem cont. Atunci toate aceste analize au fost făcute mereu cu un grad de încredere, care descrește pe măsură ce trec săptămânile, tocmai pentru că sunt atât de multe variabile: cât de mulți oameni călătoresc, unde se duc, unde merg românii în vacanță”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Sănătate.

Valul 4-Delta a devenit o certitudine pentru România și va debuta în următoarele 1-3 săptămâni, spune epidemiologul Octavian Jurma. Nu putem anticipa unde și când va fi vârful, afirmă epidemiologul, însă estimează între 5.000 și 20.000 de cazuri pe zi.

„Tulpina Delta este oficial dominantă în Europa, mult mai repede decât ne așteptam. De săptămâna asta începe numărătoarea inversă pentru valul 4 și la noi. Cred că e momentul potrivit să schimbăm și nomenclatura valurilor adăugând tulpină dominantă acolo unde se cunoaște (ex: valul Delta-4), mai ales că sunt țări în care unele valuri lipsesc sau au fost cumulate în unul singur”, scrie pe Facebook epidemiologul Octavian Jurma.

Florin Cîţu: Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia
De exemplu, dacă Grecia e o țară în zona galbenă, sigur că vom merge acolo. Dacă e în zona roșie evident că alegem alte destinații”, a spus Andrei Baciu, la postul Digi24.

Beatrice Mahler, medic pneumolog şi manager al spitalului „Marius Nasta” din București, a declarat luni la Antena 3, despre varianta Delta a coronavirusului, care a devenit dominantă în Europa, că nu ar trebui să intrăm în panică pentru că România este la „un număr confortabil de cazuri” în acest moment.

Adrian Streinu Cercel: „Dacă nu creştem vaccinarea, în câteva săptămâni ajungem la mii de cazuri de infectare pe zi”. Ce spune profesorul despre a treia doză

„Ne așteptăm și în România, cum vedem în Europa de vest, la o creștere a numărului de cazuri, mai ales la persoanele nevaccinate, pentru că așa cum știm deja, tulpina Delta se transmite mult mai rapid, iar în momentul în care are loc transmiterea comunitară, numărul de cazuri crește extrem de rapid. În Franța cel puțin a ajuns la o creștere de aproape opt ori a numărului de cazuri într-o săptămână, ceea ce trebuie să ne facă să fim atenți și să fim precauți și când ne alegem vacanța și la modul în care ne comportăm în vacanță, dar și la modul în care va trebui să ne comportăm în momentul în care autoritățile vor anunța o creștere semnificativă a numărului de cazuri în România.

Cred că în primul rând nu ar trebui să ne fie frică şi nu ar trebui să intrăm în panică. Suntem la un număr confortabil de cazuri în acest moment. Trebuie să fim atenți la modul la care relaționăm cu ceilalți și în acest moment nu avem restricții, pentru că avem un număr mic de cazuri, dar să continuăm să facem ceea ce am făcut până acum. Adică să ne spălăm mâinile, să evităm să stăm cu persoane pe care nu le cunoaștem, sau nu îi știm foarte bine, în spații închise, pentru că până la urmă sănătatea noastră a tuturor contează.

În acest moment nu văd motive pentru care restricțiile să fie mărite, pentru că suntem cu o situație extrem de bună, atât în spital, cât și ca număr de cazuri declarate. Eu cred că acum avem un moment în care putem „respira” mult mai liniştiţi, ar trebui să vedem de ce o mare parte a populaţiei respinge o anumită recomandare pe care am făcut-o de atâtea ori, pentru că poate sunt motive reale pentru ei şi care trebuiesc lămurite prin informaţii şi prin comunicare”, a declarat Beatrice Mahler.

Spynews
Ai văzut-o pe fetița din imagine? Dacă da, sună la 112! Alexia are 13 ani și a dispărut / FOTO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
Planta care afectează milioane de români. Polenul ei ajunge la distanțe de până la 3 kilometri
Capital.ro
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Playtech.ro
ȘOCANT Cum a ajuns să arate acum Gabriela Szabo. Este de nerecunoscut la 48 de ani
DailyBusiness
SE TAIE ACEȘTI BANI! Decizie oficială la Guvern
Adevarul
Decizii de recalculare a pensiilor blocate la poștă în toată țara. „Pur și simplu ne spun: următoarele decizii opriți-le de la distribuire”
Spynews
Cristian Marinescu și Deni Stavăr de la Mireasă, ceartă aprinsă în fața tuturor. De la ce a pornit totul. Cum a reacționat Antonia, fosta iubită a bărbatului
Spynews
Bunicul Luizei Melencu, mărturisiri uluitoare. Gheorghe Dincă nu ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani
Evz.ro
Scăpați de mirosul urât al pantofilor. Cele mai rapide soluții
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce se ştia! Detalii de magnitudine biblică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Studiu Eurostat: Peste 50% dintre români nu își permit să meargă în vacanță! Suntem pe ultimul loc în Europa
Capital.ro
Pierzi banii de la stat. Este obligatoriu să aștepți 120 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă să meargă la închisoare după ce l-a lovit mortal pe bărbatul care îi bătea bunica
substantial.ro
Incident aviatic în Italia reaprinde teoriile conspirației despre chimicale împrăștiate din avioane
MediaFlux
PENSIONARI BATJOCORIȚI de statul român. MII DE DECIZII de recalculare sunt GREȘITE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...