Secretar de stat la Sănătate, veşti proaste pentru români: „Acest scenariu este dat de caracteristicile unei tulpini cu 50% mai contagioasă decât tulpina inițială, lucru care este valabil pentru tulpina delta. Până în acest moment trendul se încadrează în acest al patrulea scenariu de unde și posibilitatea de a avea pe baza acestei predicții undeva la peste 1.000-1.500 de cazuri pe zi la vârful acestui val patru, care poate să vină la sfârșitul lunii septembrie.
Sunt multe variabile de care trebuie să ținem cont. Atunci toate aceste analize au fost făcute mereu cu un grad de încredere, care descrește pe măsură ce trec săptămânile, tocmai pentru că sunt atât de multe variabile: cât de mulți oameni călătoresc, unde se duc, unde merg românii în vacanță”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Sănătate.
Valul 4-Delta a devenit o certitudine pentru România și va debuta în următoarele 1-3 săptămâni, spune epidemiologul Octavian Jurma. Nu putem anticipa unde și când va fi vârful, afirmă epidemiologul, însă estimează între 5.000 și 20.000 de cazuri pe zi.
„Tulpina Delta este oficial dominantă în Europa, mult mai repede decât ne așteptam. De săptămâna asta începe numărătoarea inversă pentru valul 4 și la noi. Cred că e momentul potrivit să schimbăm și nomenclatura valurilor adăugând tulpină dominantă acolo unde se cunoaște (ex: valul Delta-4), mai ales că sunt țări în care unele valuri lipsesc sau au fost cumulate în unul singur”, scrie pe Facebook epidemiologul Octavian Jurma.
Florin Cîţu: Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia
De exemplu, dacă Grecia e o țară în zona galbenă, sigur că vom merge acolo. Dacă e în zona roșie evident că alegem alte destinații”, a spus Andrei Baciu, la postul Digi24.
Beatrice Mahler, medic pneumolog şi manager al spitalului „Marius Nasta” din București, a declarat luni la Antena 3, despre varianta Delta a coronavirusului, care a devenit dominantă în Europa, că nu ar trebui să intrăm în panică pentru că România este la „un număr confortabil de cazuri” în acest moment.
„Ne așteptăm și în România, cum vedem în Europa de vest, la o creștere a numărului de cazuri, mai ales la persoanele nevaccinate, pentru că așa cum știm deja, tulpina Delta se transmite mult mai rapid, iar în momentul în care are loc transmiterea comunitară, numărul de cazuri crește extrem de rapid. În Franța cel puțin a ajuns la o creștere de aproape opt ori a numărului de cazuri într-o săptămână, ceea ce trebuie să ne facă să fim atenți și să fim precauți și când ne alegem vacanța și la modul în care ne comportăm în vacanță, dar și la modul în care va trebui să ne comportăm în momentul în care autoritățile vor anunța o creștere semnificativă a numărului de cazuri în România.
Cred că în primul rând nu ar trebui să ne fie frică şi nu ar trebui să intrăm în panică. Suntem la un număr confortabil de cazuri în acest moment. Trebuie să fim atenți la modul la care relaționăm cu ceilalți și în acest moment nu avem restricții, pentru că avem un număr mic de cazuri, dar să continuăm să facem ceea ce am făcut până acum. Adică să ne spălăm mâinile, să evităm să stăm cu persoane pe care nu le cunoaștem, sau nu îi știm foarte bine, în spații închise, pentru că până la urmă sănătatea noastră a tuturor contează.
În acest moment nu văd motive pentru care restricțiile să fie mărite, pentru că suntem cu o situație extrem de bună, atât în spital, cât și ca număr de cazuri declarate. Eu cred că acum avem un moment în care putem „respira” mult mai liniştiţi, ar trebui să vedem de ce o mare parte a populaţiei respinge o anumită recomandare pe care am făcut-o de atâtea ori, pentru că poate sunt motive reale pentru ei şi care trebuiesc lămurite prin informaţii şi prin comunicare”, a declarat Beatrice Mahler.