Într-un discurs în faţa studenţilor indonezieni, el a avertizat că ţările asiatice apropiate de nivelul mării şi cu ecosisteme bogate sunt în mod deosebit ameninţate de creşterea apelor. Ţările din Asia de Sud-Est sunt în prima linie a schimbării climatice, a spus el, potrivit Agerpres.
Responsabilul american a comparat încălzirea climatică cu alte ameninţări precum terorismul sau proliferarea nucleară, domenii în care naţiunile trebuie să lucreze împreună pentru a face lumea mai sigură.
„Într-un sens, schimbarea climatică poate fi considerată ca o altă armă de distrugere în masă, poate arma cea mai terifiantă„, a afirmat John Kerry, vechi apărător înflăcărat al protecţiei mediului.
În atenţia tânărului său auditoriu, el a subliniat că „cei zece ani cei mai călduroşi au fost înregistraţi de la lansarea Google în 1998”.
El a citat oameni de ştiinţă care avertizează că, dacă lumea nu reacţionează, nivelul apei mării ar putea creşte cu un metru până la sfârşitul secolului.
„Un metru ar fi suficient ca să înghită jumătate din Jakarta. Un metru ar deplasa o sută de milioane de persoane în lume şi ar costa miliarde de dolari activitatea economică„, a explicat secretarul de stat american.
Indonezia, un arhipelag format din aproximativ 17.000 de insule, este una din principalele ţări emiţătoare de gaze cu efect de seră din cauza despăduririi.
Secretarul de stat american a pronunţat acest discurs după ce a vizitat cea mai mare moschee din sud-estul asiatic, la Jakarta, semn de respect faţă de islam în ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume, scrie AFP.
De asemenea, Reuters plasează discursul pe fondul negocierilor care se poartă între aproape 200 de naţiuni în legătură un posibil nou tratat global privind schimbările climatice, programat să fie convenit anul viitor şi să prevadă reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră din 2020. La Beijing, vineri, Kerry a anunţat că Statele Unite şi China, cei mai mari poluatori cu gaze din lume, au fost de acord să intensifice schimburile de informaţii şi discuţiile politice cu privire la planurile lor de a limita emisiile de gaze cu efect de seră după 2020.
În ciuda dovezilor că activităţile umane care emit dioxid de carbon contribuie la schimbările climatice, unii sceptici cred că o creştere a temperaturilor la nivel mondial se datorează variabilităţii naturale sau altor factori non-umani. Alte semne de întrebare se referă la faptul că temperaturile sunt, într-adevăr, în creştere.
Indonezia este ultima etapă a turneului şefului diplomaţiei americane în Asia, după Coreea de Sud şi China.