Horațiu Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății a explicat care este procedura de urmat și de ce este posibil ca în unele cazuri să apară întârzieri.
„Ne adresăm în primul rând medicului de familie. Medicul de familie reprezintă primul contact al fiecăruia dintre noi în momentul în care avem o problemă de sănătate.
În situația în care medicul de familie nu poate fi contactat, este weekend, medicul de familie e plecat, sau în situația de o gravitate mai mare apelăm numărul de urgență 112 care v-a duce pacientul respectiv la un spital de boli infecțioase unde va fi evaluat. Asta este atitudinea firească.
Direcțiile de sănătate publică sunt contactate în situația în care avem de a face cu un caz COVID sau care are o istorie care îi ridică suspiciuni.
Pacienții care sunt internați în spital beneficiază de concediu medical la ieșirea din spitale, eliberat de unitatea medicală respectivă, de medicul curant și semnat de șeful de secție.
În situația în care pacienții nu sunt internați în spital, dar sunt carantinați sau izolațitrebuie informat medicul de familie, trebuie informată Direcția de Sănătate Publică care v-a elibera un aviz în baza căruia medicul de familie dă concediul medical.
Lucrurile sunt destul de clare în acest sens. E adevărat că DSP sunt în acest moment suprasolicitate, pentru că fenomenul epidemic este în avalanșă și problemele cu care se confruntă fiecare DSP sunt foarte mari și este posibil să existe punctual întârzieri sau probleme de contact. Însă toate direcțiile de sănătate publică au în vedere să elibereze avize pe baza cărora medicii de familie dau certificate medicale„, a explicat Horațiu Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, pentru Digi24.