Secretarul general adjunct al CE, la Bucureşti: Transparenţa este ca un medicament prin care putem să vindecăm corupţia

Transparența este ca un medicament prin care poate fi vindecată corupția, a declarat secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, la o întâlnire cu ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, care a avut loc, marți, la Guvern.
Filip Stan
04 oct. 2016, 16:15
Secretarul general adjunct al CE, la Bucureşti: Transparenţa este ca un medicament prin care putem să vindecăm corupţia

Cele mai recente măsuri pentru creșterea transparenței și practicarea bunei guvernări luate de Executiv au fost discutate cu organizațiile neguvernamentale și mediul de afaceri, marți, la Guvern, în cadrul unei întâlniri comune a ministrului Violeta Alexandru cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene.

Paraskevi Michou a fost interesată de măsurile active pentru creșterea transparenței și practicarea unei bune guvernări în România, arată sursa citată.

„Prezența doamnei secretar general este legată de modul în care experiența europeană privind transparența poate să sprijine rezultatele concrete, obținute de Guvernul României în această materie, existând un interes evident al instituțiilor europene pentru evoluțiile din România în domeniul guvernării participative, inclusiv în direcția creșterii transparenței privind deciziile privind politicile publice”, se spune în comunicat.

Conform MCPDC, cu acest prilej, Paraskevi Michou a afirmat că eforturile în domeniul transparenței trebuie să continue și după alegerile din acest an.

„Transparența este ca un medicament prin care putem vindeca corupția. Eforturile în domeniul transparenței întreprinse de echipa Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic trebuie să continue și după alegerile din acest an. Acest Guvern a stabilit un standard al transparenței decizionale demonstrând, prin măsurile întreprinse, faptul că guvernarea trebuie să fie participativă”, a afirmat aceasta.

Totodată, cea mai recentă măsură în domeniul transparenței este inițiativa MCPDC, aprobată săptămâna trecută de Guvern, de creare a Registrului Unic al Transparenței Intereselor (RUTI) la nivelul Executivului. RUTI este o soluție prin care decidenții pot să cunoască și să implice grupurile specializate din societatea civilă pe tot parcursul procesului de elaborare a politicilor publice. Platforma online ce va susține tehnic acest demers se va lansa la jumătatea lunii octombrie.

„Actuala formă a Registrului Unic al Transparenței Intereselor, aprobată de curând de Guvern, arată angajamentul Executivului față de obiectivul final, acela al practicării unei bune guvernări care să ducă, în final, la creșterea calității politicilor publice. Acest demers trebuie să continue în anii ce vor urma, RUTI reprezentând una dintre principalele măsuri de prevenție prevăzute în Strategia Națională Anticorupție, abordare prin care am asigurat minime condiții ca principalele inițiative în domeniul transparenței ale actualului Guvern să continue”, a spus, în cadrul întâlnirii, ministrul Violeta Alexandru.

La discuția cu oficialul Comisiei Europene au fost invitați și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale, respectiv Centrul pentru Jurnalism Independent, Funky Citizens, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Transparency International România, dar și ai structurilor asociative ale companiilor: AmCham, Consiliul Investitorilor Străini și Asociația Registrul Român de Lobby, se mai spune în comunicatul citat.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nadia Comăneci marchează 48 de ani de la primul 10 perfect din istoria gimnasticii olimpice
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'