Ridicarea MCV se amână. Anunţul făcut de Comisia Europeană

Ridicarea MCV nu se va întâmpla în acest an, a declarat, joi, la Parlament, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, precizând că renunţarea la acest mecanism depinde de ceea ce vor face Guvernul şi Parlamentul şi ca reformele realizate să fie sustenabile şi ireversibile.
Filip Stan
12 ian. 2017, 14:13
Ridicarea MCV se amână. Anunţul făcut de Comisia Europeană

Mishou Paraskevi a precizat că vizita sa de acum are drept scop să vadă noul Guvern şi noul Parlament.

”Aşa cum ştiţi, suntem în procesul de finalizare a raportului MCV şi am venit aici să transmit mesajul că raportul va fi în această lună, cel mai probabil îl vom finaliza. Şi am venit aici să spun că trebuie să continuăm progresul”, a afirmat secretarul general adjunct al Comisiei Europene.

Oficialul CE a susţinut că, în ultimii zece ani, s-au înregistrat progrese, dar trebuie ca acestea să continue.

„În acest an ne uităm la ultimii zece ani, ne uităm la lucrurile bune şi la lucrurile rele care s-au întâmplat. S-au înregistrat progrese dar trebuie să vedem că aceste progrese continuă. Le-am spus reprezentanţilor voştri că trebuie să lucrăm împreună, dar ceea ce Comisia Europeană şi preşedintele Juncker ar vrea să vadă este să lucrăm în vederea finalizării MCV, dar acest lucru depinde de Guvernul din România şi de Parlament în a accelera, a merge în direcţia corectă, şi nu înapoi”, a completat Mishou Paraskevi.

Ea a spus că MCV nu va fi ridicat anul acesta, transmite News.ro.

”MCV nu va fi ridicat anul acesta. Urmează să prezentăm raportul pe 2016 şi vom rămâne deschişi cooperării şi pentru anul viitor. Dar, în acest an, aşa cum am spus, nu se va întâmpla (ridicarea MCV – n.r.). Raportul este deja gata. Paşii următori depind de ceea ce am spus. Am venit aici pentru a transmite mesajul că dorim o cooperare strânsă care să ducă la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul şi Parlamentul vor face, depinde de îndeplinirea tuturor condiţiilor stabilite şi că reformele făcute sunt sustenabile şi ireversibile. Cred că am ajuns la un acord de a lucra împreună pentru a realiza aceste obiective”, a afirmat secretarul general adjunct al Comisiei Europene, după întâlnirea cu reprezentanţii conducerii Parlamentului.

Întrebată dacă raportul pe 2016 care urmează să fie prezentat la finalul acestei luni va fi unul ”complet pozitiv”, Paraschevi a negat, menţionând totodată că, în ultimii zece ani, România a făcut atât progrese, cât şi regrese în domeniul Justiţiei.

”Nu. Când am spus progrese făcute în ultimii zece ani m-am referit la instituţiile pe care le-am văzut construite, la structurile deja încorporate în sistem. În orice caz, am văzut în aceşti zece ani şi regrese certe şi asta este ceea ce vrem să evităm în viitor. Nu pot acum să vă spun cum va arăta raportul, pentru că nu este finalizat, dar când mă uit în urmă, în ultimii zece ani, sunt progrese foarte mari în unele zone, în altele progrese normale, dar în alte domenii am văzut regrese şi încercăm să permitem şi să ne punem la dispoziţie instrumentele pentru a merge doar în direcţia progreselor făcute”, a conchis Paraschevi.

În cursul dimineţii, Paraskevi Michou a avut o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

România a îndeplinit toate condiţionalităţile din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), toate autorităţile din domeniul juridic funcţionează în condiţii foarte bune, iar instituţiile importante au fost consolidate, fiind suficiente garanţii ca monitorizarea să fie ridicată din vara acestui an, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, după întâlnire.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în 2007, ca o condiţie a aderării României şi Bulgariei la UE şi se concentrează în special pe reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi combaterea crimei organizate.

Florin Iordache, ministrul Justiţiei, s-a întâlnit, joi, cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, pentru a discuta despre funcţionarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Am arătat că România, în parteneriat cu Comisia, a consolidat instituţii importante şi din punctul nostru de vedere, atâta timp cât toate aceste condiţionalităţi au fost îndeplinite, argumentele pe care noi le-am arătat sunt acelea că în perioada imediat următoare, acest mecanism care la început a fost folositor României şi ne-a ajutat pentru întărirea instituţiilor şi pentru o legislaţie coerentă au fost îndeplinite. În condiţiile în care toate aceste obiective au fost îndeplinite, pe care România le-a avut în faţă în 10 ani de activitate, le-am îndeplinit, în acest moment România prezintă toate condiţiile pentru ca acest mecanism în acest an să poată fi încheiat”, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

Secretarul general adjunct al Comisiei Europene se află în România pentru a discuta despre funcţionarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. El se va întâlni şi cu înalţi oficiali din justiţie, dar şi cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi alţi lideri parlamentari.

Florin Iordache, a susţinut, pe 6 ianuarie, că Raportul Comisiei Europene va arăta progresele remarcabile făcute de România, iar monitorizarea pe Justiţie ar trebui să se încheie în acest an.

„Raportul MCV cred că va arăta progresele remarcabile pe care le-a făcut România. (…) Eu reiterez că România, în acest moment, în anul 2017, ar trebui să încheie acest raport MCV”, a spus ministrul Justiţiei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație