În urma deciziei de marţi a magistraţilor Tribunalului gorj, în cursul după-amiezii, Dumitru Pârvulescu a fost pus în libertate, după ce au expirat cele 24 de ore din ordonanţa de reţinere.
Marţi dimineaţă, Pârvulescu a fost adus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj şi confruntat cu primarul din comuna Peştişani, Florin Pavel, arestat preventiv de la sfârşitul lunii iunie în acelaşi dosar.
După confruntare, cei doi au fost duşi înapoi în arestul IPJ Gorj, cu aceeaşi dubă a Poliţiei şi, deşi mai erau trei ore până la expirarea ordonanţei de reţinere, Pârvulescu nu a mai fost adus sub escortă la Tribunalul Gorj.
Judecătorul de caz a luat în dezbatere cererea Parchetului la aproape o oră de la expirarea ordonanţei de reţinere, în cele din urmă magistratul Şerban Şarapatin respingând solicitarea procurorului de caz de emitere a unui mandat de arestare preventivă.
Pronunţarea sentinţei s-a făcut în absenţa procurorului de caz, Emil Moţa, care a părăsit clădirea Tribunalului imediat după încheierea pledoariilor.
Parchetul va face însă recurs, iar Curtea de Apel Craiova va fi cea care va decide dacă emite sau nu mandat de arestare preventivă pe numele lui Pârvulescu.
Instanţa de la Craiova este şi cea care a emis mandat pe numele primarului Pavel, după ce la Tribunalul Gorj judecătorii dispuseseră anchetarea acestuia în libertate. Aceeaşi instanţă a dispus şi interdicţie de a părăsi localitatea pentru şeful PNL Gorj, Dian Popescu, reţinut şi el în luna iulie pentru 24 de ore în acelaşi dosar.
Conform anchetatorilor, Dumitru Pârvulescu este acuzat de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
„Prin rugăminţi şi folosindu-se de relaţiile de prietenie în care se aflau, a determinat pe inculpatul Pavel Ion Florin să semneze două contracte de cesiune de creanţă la data de 2 iulie 2009, în valoare de 2.500.000 lei către persoane fizice, fără aprobarea Consiliului Local Peştişani”, afirmă purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, procuror Cristina Ciobanu.
Cele două contracte vizează o datorie pe care omul de afaceri Dan Radu Floarea o avea la un cămătar din Târgu Jiu, Aristică Doru Şerban, zis Habitu. Floarea executa lucrări de construcţie la un campus şcolar al Primăriei Peştişani şi împrumutase bani de la cămătar, pe care nu i-ar fi restituit, motiv pentru care Habitu s-a adresat apoi direct Primăriei pentru a primi banii pe care instituţia trebuie să-i achite către firma de construcţii.
Primarul Pavel a semnat contractele fără să aibă aprobarea Consiliului Local, după care l-ar fi întrebat pe Dumitru Pârvulescu, fost şef al direcţiei contribuabili mici şi mijlocii din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Gorj, dacă banii respectivi pot fi viraţi şi dacă sunt legale acele contracte. Surse din anturajul lui Pârvulescu menţionează că acesta ar fi spus că nu va vira niciun leu în baza acelor contracte cât timp va fi în funcţie, procurorii susţinând, în schimb, exact opusul.
Dumitru Pârvulescu a refuzat să facă vreun comentariu faţă de acuzaţiile care-i sunt aduse, după ce a fost lăsat în libertate. El a menţionat că „nu este momentul” şi că are multe de spus despre conjunctura care a dus la reţinerea sa pentru 24 de ore.
În timpul prezentării sale la Parchet pentru audieri el a afirmat totuşi: „Este un atac la adresa mea, a familiei mele şi a echipei cu care lucrez”, fără a oferi informaţii suplimentare.