Secretarul General al NATO, propus la Premiul Nobel pentru Pace. Deputatul norvegian Christian Tybring-Gjedde a anunţat vineri că a propus candidatura compatriotul său, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO la Premiul Nobel pentru Pace 2023, evidenţiind rolul său în faţa Rusiei în războiul din Ucraina.
Reprezentantul dreptei populiste anti-imigraţie în parlamentul norvegian a spus că Stoltenberg merită cu desăvârșire acest premiu pentru rolul său exemplar în calitate de secretar general al NATO într-o perioadă dificilă pentru Alianţă.
”Stoltenberg merită premiul pentru rolul său exemplar în calitate de secretar general al NATO într-o perioadă dificilă pentru Alianţă: ofensiva brutală şi neprovocată împotriva unei ţări vecine paşnice”, a scris Christian Tybring-Gjedde, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a adăugat că șeful NATO, care în perioada între 2000-2001 și 2005-2013 a deținut funcția de prim-ministru al Norvegiei din partea Partidului Muncitoresc Norvegian, ”a înţeles din primele momente gravitatea şi semnificaţia agresiunii ruse pentru toate ţările care îşi bazează guvernarea pe democraţie şi libertăţi”.
Anual, zeci de mii de persoane (parlamentari şi miniştri din toate ţările, foşti laureaţi, unii profesori universitari etc.) pot să înainteze o candidatură la Premiul Nobel pentru Pace, iar data-limită pentru depunerea candidaturilor este 31 ianuarie.
La prima reuniune a Comitetului Nobel, cei cinci membrii vor avea posibilitatea să completeze lista cu propriile propuneri.
Deputatul norvegian Christian Tybring-Gjedde a propus anul trecut candidatura preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Premiul Nobel. Însă premiul a fost obţinut de activistul belarus închis Ales Bialiaţki, al cărui proces tocmai s-a deschis la Minsk, ONG-ul rus Memorial, a cărui disoluţie a fost ordonată de justiţia rusă, şi Centrul Ucrainean pentru Libertăţi Civile.
Același Tybring-Gjedde a înaintat în urmă cu doi ani, candidatura preşedintelui american Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace 2021.
În general, lista cu candidaturile este ţinută secretă, dar cei care fac propunerile pot anunţa public identitatea celor pe care îi nominalizează.
De exemplu, preşedintele Senatului din Pakistan a anunţat că l-a nominalizat pe Recep Tayyip Erdogan pentru eforturile sale de pace ”înaintea şi în timpul războiului dintre Rusia şi Ucraina”.
În acest an, Premiul Nobel pentru Pace va fi acordat la începutul lunii octombrie.