Legea pensiilor a trecut de Parlament şi aşteaptă promulgarea de la Klaus Iohannis. „Stimaţi colegi din opoziţie, încetaţi să mai catalogaţi Legea pensiilor ca fiind o «pomană electorală»! Încetaţi să-i mai jigniţi pe pensionari! Încetaţi să-i mai consideraţi «asistaţi sociali» pe cei care au muncit o viaţă, iar acum îşi primesc binemeritata răsplată!”, a scris, luni dimineaţă, pe Facebook, secretarul general al PSD, Mihai Fifor.
Acesta le-a transmis politicienilor din opoziţie că sunt prizonierii „unei viziuni de conţopist”. „Speriaţi lumea că vor creşte cheltuielile cu pensiile, dar nu luaţi în calcul creşterea veniturilor la buget.
Anunţul momentului privind pensiile şi salariile românilor. Ce spune Guvernul despre bani
Da, necesarul pentru plata pensiilor va creşte până la 149 miliarde lei în 2022 (faţă de 76 mld. în acest an). Dar uitaţi-vă şi la creşterea PIB, care va fi de peste 23% faţă de nivelul actual! La împlinirea calendarului de majorări din Legea pensiilor, PIB-ul României va depăşi 1.270 mld. Lei (faţă de 1.031 în acest an)”, susţine Fifor.
Acesta afirmă că pensiile vor reprezenta 11,7% din PIB, încă sub media europeană de 12,9%!
„Asta însemnă normalitate! Să aducem treptat pensiile din România, la un nivel comparabil cu cel din Uniunea Europeană”, a încheiat Mihai Fifor.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 26 iunie, în calitate de for decizional, Legea pensiilor, iniţiată de fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a apreciat că era nevoie să fie pusă ordine în sistemul de pensii, anunţând că de la 1 septembrie punctul de pensie va creşte la 1.265 de lei, în 2020 va ajunge la 1.775 de lei şi la 1.875 de lei în 2021.