– Prima călătorie în spaţiu nu a început cu o comandă tehnică adresată echipajului navei spaţiale din partea astronautului Iuri Gagarin, ci mai degrabă cu o invitaţie la o călătorie în spaţiul extraterestru, acolo unde nu ajunsese omul.
„Să mergem!”, a rostit Gagarin când nava sa spaţială decola de pe cosmodromul din Baikonur, în 12 aprilie 1961. Potrivit protocolului tehnic, el trebuia să spună „Echipaj, decolează!”. Cu toate aceastea, limbajul lui neoficial a dat startul Erei Spaţiale în istoria omenirii.
– Înainte de a pleca în spaţiu, Gagarin le-a scris o scrisoare de adio soţiei şi fiicelor lui, în cazul în care el nu s-ar mai întoarce. Din fericire, nu a fost nevoie ca acea scrisoare să fie deschisă de destinatare atunci.
Totuşi, Valentina, soţia lui, a trebuit să o deschidă mai târziu, când Iuri şi-a pierdut viaţa într-un zbor de antrenament de rutină cu un avion de luptă.
– Capsula spaţială Vostok 3KA-2 a fost vândută la licitaţie, de către Casa Sotheby în 12 aprilie 2011. S-a obţinut suma de 2.882.500 de dolari.
Aceasta este singura capsulă Vostok vândută în afara Rusiei şi singura aparţinând unei persoane fizice. Toate celelalte capsule se află într-un muzau al colecţiilor din Rusia.
– Drept răsplată pentru succesul lui, Gagarin a primit multe cadouri de la guvernul sovietic din acea vreme, inclusiv un apartament şi o maşină.
Dar lista de protocol era atât de amănunţită, încât pe aceasta erau trecute inclusiv articole de lenjerie intimă: „şase perechi de lenjerie de mătase” şi „şase perechi de şosete”.
– Când Gagarin s-a dus la Moscova, invitat de liderul de atunci, Nikita Hruşciov, mulţimea jurnaliştilor a observat un amănunt interesant.
Când a păşit pe covorul ruşu, după ce a coborât din avionul care îl adusese acolo, jurnaliştii au observat că nu îşi încheiase şireturile de la pantofi.
– Gagarin, ca oricare personalitate, nu a fost scutit de indiscreţii şi de scandaluri. Pe seama lui au circulat tot felul de zvonuri despre dragoste, violenţă, curaj…
Toate acestea au ieşit la iveală după ce s-a aflat că soţia lui l-ar fi prins într-o cameră cu o altă femeie, o asistentă medicală pe care o chema Ana. Ea îl îngrijise după un accident petrecut într-o staţiune de la Marea Neagră, în septembrie 1961.
– Iuri Gagarin şi instructorul său de zbor, Vladimir Seryogin, au murit după ce avionul lor, un MiG-15UTI, s-a prăbuşit în apropiere de oraşul Kirzaci.
Trupurile neînsufleţite ale celor doi au fost incinerate, iar cenuşa a fost îngropată în zidurile Kremlinului, în Piaţa Roşie din Moscova.
– Gagarin a avut două fiice. Fiica cea mare, Ielena Gagarina, este istoric de artă şi a ocupat şi funcţia de director-general al Muzeelor Kremlinului din Moscova, până în 2001.
Fiica cea mică a astronautului, Galina Gagarina, este profesor de Economie la Universitatea Plekhanov din Moscova.
– Casa cosmonautului, din oraşul său natal, Gzaţk, a fost redenumită cu numele lui, după moartea sa, în 1968. În prezent, se numeşte Gagarin.
Casa din fotografie arată locul în care Gagarin a trăit în vremea când mergea la şcoală.
– Ziua în care Gagarin a devenit primul om care a zburat în spaţiu este sărbătorită în Rusia ca fiind Ziua Cosmonauţilor.
Aceasta a fost declarată în 12 Aprilie 2011, de către 60 de ţări, în cadrul unei Adunări Generale a ONU ca fiind Ziua Internaţională a Zborului Uman în Spaţiu.