Secrete din Arhivele britanice: Ce ar spune regina Elisabeta a II-a dacă ar începe un război nuclear

Printre documentele datând din perioada Războiului rece, recent declasificate de guvernul britanic, figurează şi o schiţă de discurs către naţiune, pe care regina Elisabeta a II-a urma să îl pronunţe în direct la posturile de televiziune şi radio, în cazul în care s-ar fi declanşat un război nuclear.
Sânziana Stancu
01 aug. 2013, 08:18
Secrete din Arhivele britanice: Ce ar spune regina Elisabeta a II-a dacă ar începe un război nuclear

Un discurs scris în 1983 pentru Majestatea-Sa, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar nerostit niciodată, a fost făcut public de către Arhivele britanice. Discursul se referea la eventualitatea producerii unui atac nuclear sovietic. Textul respectiv a fost citit în primăvara anului 1983, în cadrul unor manevre militare ale armatei britanice care simula acţiuni în cazul unui război nuclear.

Un alt document desecretizat, intitulat „War Book”, datând tot din perioada războiului rece, arată  că regina Marii Britanii urma să fie salvată, în eventualitatea unui atac nuclear sovietic, într-un buncăr plutitor într-unul din lacurile scoţiene, scrie The Daily Telegraph, citat de Mediafax.

Câteva pasaje din acest discurs au fost date publicităţii de către presa britanică:”Ştim cu toţii că pericolele cu care ne confruntăm astăzi sunt infinit mai mari decât cele cu care am avut de a face până acum în istorie. Dar indiferent de ororile care ne aşteaptă, avem calităţi care vor constitui din nou puterea noastră şi ne vor ajuta să ne păstrăm libertatea, aşa cum s-a întâmplat de două ori în acest secol trist”.

„War Book” a fost redactat în perioada războiului rece şi reînnoit până inclusiv în 1990. Cuprinde toate acţiunile în detaliu ale autorităţilor britanice, în cazul unui atac nuclear sovietic. Documentul stă la baza volumului „The Secret State” al profesorului Peter Hennessy, de la Universitatea din Londra.

În baza documentului, războiul nuclear între ţările Pactului de la Varşovia şi NATO ar fi trebuit să înceapă cu puţin timp înainte de 4 martie 1983. Cu patru zile mai puţin, în data de 8 martie 1983, preşedintele american Ronald Reagan a declarat Uniunea Sovietică ca fiind „imperiul răului” şi a ordonat să fie desfăşurate rachete de croazieră în Europa.

Elisabeta a II-a declarat că una dintre cele mai vii amintiri din copilărie a fost apelul către naţiune rostit de George al VI-lea, la începerea celui de-al Doilea Război Mondial. Ea a mărturisit că nu va uita niciodată tristeţea şi mândria pe care le-a simţit ascultând la radio discursul tatălui său.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!