Relatiile de cuplu sunt toate diferite in functie de partenerii care le formeaza. Totusi, nu suntem chiar atat de diferiti pe cat am crede, fiecare relatie fiind, de fapt, guvernata de trei tipologii comportamentale. Mai exact, fiecare partener de cuplu, fie femeie, fie barbat, intra intr-o anume categorie. Potrivit specialistilor in terapie relationala, exista trei tipologii: cel care ofera, cel care se adapteaza si cel care ia pentru sine. Categoria din care faci tu parte poate determina succesul si fericirea relatiei tale amoroase.
Cel care ofera in relatia de cuplu
Ti s-a intamplat vreodata sa ai senzatia ca ai dat tot ce ai avut mai bun in relatia cu partenerul si ca, intr-un final, ai ajuns sa te simti secat de puteri, efectiv „supt” de energie de celalalt? Daca raspunsul este da, inseamna ca te incadrezi in tipologia partenerului care ofera in relatia de cuplu. Desi aceasta tipologie are dezavantajele ei, oamenii care obisnuiesc sa ofere in relatiile lor amoroase sunt si acei oameni care sunt considerati cei mai atragatori de restul si au mai multe sanse sa aiba relatii de lunga durata.
Cei care ofera intr-o relatie sunt ghidati, parca, de motivatia primara de a avea grija de celalalt. In aceasta categorie intra mai adesea femeile, caci ele au instinctul matern care le face sa vrea sa ajute, sa ocroteasca, sa „creasca” un om.
Insa aceste persoane ajung, uneori, sa se simta nefericite in relatie si sa considere ca exista ceva in neregula cu ele. Ele considera ca nu sunt suficient de demne de iubit de partener, ca nu sunt suficient de bune pentru ca-si asuma, uneori in mod exagerat, responsabilitatea de a face relatia de cuplu sa functioneze. Cum se intampla ceva negativ in relatie, cum intervine o problema, cei care ofera sunt cei care se vor considera vinovati de esecul in relatia cu partenerul si vor asimila esecul ca fiind unul personal.
Cei care ofera in relatie pot ajunge sa se simta epuizati pentru ca nu inceteaza sa se puna la dispozitia celuilalt care le „suge” energia.
Continuarea pe Lyla.ro.