Descoperă secretele pentru o friptură de te lingi pe degete:
Gătirea fripturii:
Carnea se poate frige la cuptor, la grătar sau în cratiţă pe plita aragazului. În principiu, carnea se pune de la început la o temperatură mai mare, astfel se coagulează proteinele de la suprafaţă, oprind scurgerea sucurilor din carne.
Pentru a întoarce carnea în timpul preparării, se va evita înţeparea ei cu furculiţa, pentru a evita scurgerea sucurilor din carne.
Vreţi să gătiţi azi? Cele mai NOCIVE tipuri de carne
Timpul de preparare depinde de calitatea cărnii, de mărimea bucăţii, de intensitatea focului şi de gradul de frigere pe care urmărim să-l obţinem. Friptura este în general gata când în mijlocul ei pătrunde un ac gros.
Când carnea este friptă şi bine pătrunsă se înteţeşte focul, pentru a încheia rumenirea. Friptura se taie numai înainte de a fi dusă la masă.
Dacă stropim bucata de carne pregătită pentru friptură cu o lingură de coniac, ea se va face mai repede şi se va frăgezi.
Când pregătiţi o friptură în cuptor, puneţi alături de tavă o căniţă cu apă. Vă va fi la îndemână pentru a stropi fritura. Carnea fierbitne nu trebuie stropită cu apă rece, deoarece se va întări.
Fripturile se sărează numai când se scot din cuptor.
Friptura de porc primeşte un gust picant, dacă în timpul cât se frige pe grătar sau cât stă la cuptor, se pun pe ea câteva boabe de ienupăr proaspăt.
Friptura de porc, de vită sau de pasăre devine aurie dacă o pudraţi uşor cu făină sau o ungeţi cu suc de lămâie.
În timpul frigerii, când începe frăgezirea, în tavă se adaugă rondele de zarzavat (care apoi se trec prin sită şi se folosesc la prepararea sosului pentru friptură) şi plante aromatice (cimbru, foi de dafin, măghiran) după gust.
Dacă vreţi ca friptura de porc făcută la tavă să aibă o crustă frumoasă, ungeţi carnea cu bere neagră, cu 10 minute îniante de a o găti.
Cotletele nu se mai usucă la prăjit, dacă înainte de a le condimenta, se pun în scurtă vreme în apă cu oţet.
Purcelul de lapte devine mai gustos, dacă se unge pe deasupra şi pe dinăuntru cu un alcool tare – rachiu, pălincă, coniac -, apoi se sărează şi se piperează.
Trucuri bine de ştiut:
Friptura de porc devine foarte gustoasă dacă îi ungeţi părţile grase cu scorţişoară.
Muşchiul de vacă bătrână, carnea de berbec, în general, carnea fibroasă şi vânatul se frăgezesc, în prealabil, prin marinare.
Friptura se frăgezeşte numai cu vin alb. Din cauza taninului, vinul roşu dă fripturii gust amar.
Stropii de unsoare nu mai sar pe pereţii cuptorului dacă presăraţi pe fundul lui sare fină.
Înainte de a băga păsările la fript, ungeţi-le cu un strat subţire de zahăr praf. Friptura se va rumeni frumos şi va deveni crocantă. Gustul de zahăr dispare la fript.
Friptura de pui va fi crocantă, dacă înainte de a fi introdusă în cuptor, este frecată cu zeamă de lămâie. În afară de aspectul apetisant, se şi frăgezeşte.
Când pregătiţi pui întregi pentru friptură, puneţi în coşul pieptului un măr, câteva frunze de mentă, o crenguţă de cimbru şi o lingură de unt.
Citeşte şi Găteşti carnea la cuptor sau în tigaie? Vezi la ce RISCURI te expui
Friptura de porc la tavă va avea un gust deosebit dacă în afară de celelalte condimente (piper, cimbru, foi de dafin) se va unge cu muştar, înainte de a fi băgată la cuptor.
Friptura de pasăre (pui, găină, raţă, curcan) făcută la cuptor devine foarte crocantă dacă în timpul friptului se unge mereu cu bere.
Curcanul şi gâsca, ca să fie fragede, dinainte de a fi puse la fript se ţin în apă rece timp de 2-3 ore.
Friptura din carne de miel va avea un gust picant dacă înainte cu 2-3 ore de a se prepara se unge cu puţin muştar şi se frige înăbuşit.
Carnea de miel pentru fript pe grătar se dău cu puţin sare şi se pune 20 de minute la congelator. Se obţine o friptură fragedă, cu gust foarte bun.
Dacă pregătiţi friptură din pulpă de berbec, curăţaţi-o de pieliţe, scoateţi-i osul, apoi puneţi bucata de carne în apă clocotită în care aţi adăugat 1-2 pahar de oţet. După o oră, spălaţi-o, zvântaţi-o şi puneţi-o la fript.
Află de ce NU este bine să bei lapte după ce mănânci carne
Împănarea cărnii:
Împămarea este procedeul prin care se obţine dintr-o carne slabă, seacă, o friptură fragedă şi suculentă, îmbogăţindu-i, în acelaşi timp şi gustul. Cu ajutorul unui cuţit bine ascuţit, tăiaţi în lungul fibrelor şi introduceţi bucăţi de slănină (proaspătă sau afumată), şuncă, usturoi sau măsline.
Când vreţi să gătiţi fripturi împănate, puneţi înainte de preparare bucăţelele de slănină în congelator. După o jumătate de oră vor intra în carne asemeni cuielor.
Pentru a împăna o friptură cu usturoi, alegeţi căţei mai subţiri şi ascuţiţi şi băgaţi-i în carne orizontal şi vertical. Se coace mai bine şi mai repede.
Dacă pasărea pregătită pentru fript este prea slabă, căptuşiţi-i pieptul pe dinăuntru cu fâşii de slănină sau îmbrăcaţi pasărea cu făşii de slănină, ficate cu scobitori.
Ce faci cu resturile de friptură:
Tăiaţi resturile de fripturi în mici cubuleţe, împărţiţi-le în porţii şi băgaţi-le în congelator. Mai târziu, vor fi un adaos excelent pentru supe ori salate.
Friptura din ajun îşi recapătă gustul de proaspăt, dacă o ungeţi cu puţin unt, o înveliţi într-o folie de aluminiu alimentar şi o băgaţi câteva minute în cuptor, la foc mic.
Citeşte şi Vrei să renunţi la carne? Iată alimente cu care o poţi înlocui