Toate doamnele pregătesc mucenici, însă cele mai pricepute știu pașii esențiali pentru a obține un aluat delicios și aerat. Unul dintre acești pași cruciali este alegerea tipului de drojdie potrivit. În credința creștin-ortodoxă, sărbătoarea Mucenicilor are o semnificație aparte și este celebrată pe data de 9 martie, imediat după terminarea sărbătorii Babei Dochia.
În această zi, gospodinele din întreaga țară vor pregăti celebrii mucenici. De exemplu, în Moldova, mucenicii au forma cifrei 8 și sunt cunoscuți și sub numele de sfințișori, iar aluatul lor este același ca cel folosit pentru cozonac.
Pentru a obține rețeta perfectă de mucenici moldovenești din aluat de cozonac, este esențial ca fiecare gospodină să respecte câțiva pași foarte importanți, printre care și alegerea tipului potrivit de drojdie. Așadar, este crucial să fie cald în bucătărie. Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, ideal fiind să fie scoase din frigider cu o seară înainte.
Făina folosită trebuie să fie de calitate superioară, cu o valoare zero la contor, adică să fie făină tip 000. Aceasta trebuie să fie bine uscată și cernută de trei ori în dimineața în care se pregătesc mucenicii. Drojdia este un ingredient esențial, iar pentru mucenicii moldovenești, cea proaspătă este cea mai bună opțiune. Astfel, aluatul va crește foarte bine și va fi incredibil de pufos, asemenea celui de cozonac.
Laptele trebuie încălzit ușor pentru a activa drojdia. Este important să eviți folosirea laptelui fierbinte, deoarece poate distruge microorganismele din drojdie, iar aluatul nu va crește la fel de bine. Ouale trebuie separate, iar albușurile trebuie bătute spumă pentru a obține un aluat mai aerat. Gălbenușurile pot fi bătute cu un vârf de sare pentru a-și păstra culoarea și pentru a conferi aluatului o nuanță frumoasă.
Pentru un aluat și mai fraged de mucenici moldovenești, se poate adăuga o linguriță de oțet împreună cu celelalte ingrediente uscate. Un alt secret constă în modul de adăugare a zahărului în aluat. Este recomandat să dizolvi zahărul în lapte. Aluatul poate fi frământat la mixer, iar laptele călduț trebuie adăugat treptat pentru a asigura o amestecare uniformă a tuturor ingredientelor.