Secretul cafelei lui Beethoven. Motivul pentru care compozitorul folosea fix 60 de boabe de cafea

Cel mai mare compozitor al secolului al XIX-lea era un mare băutor de cafea. Licoarea magică şi-o prepara cu aproape la fel de multă grijă câtă avea să-şi compună celebrele simfonii.
Alina Costache
10 iul. 2022, 07:45
Secretul cafelei lui Beethoven. Motivul pentru care compozitorul folosea fix 60 de boabe de cafea

Cafeaua lui Beethoven îl dădea acestuia nu doar energia atât de necesară pentru compunerea capodoperelor muzicale, dar îl ajuta şi să-şi găsească mai uşor inspiraţia.

Balzac bea 50 de căni de cafea pe zi, Marcel Proust, Jean-Paul Sartre, Gustav Mahler sau Giuseppe Verdi consumau cantităţi exorbitante de cafea. Licoarea magică a dimineţilor părea să fie, aşadar, drogul marilor artiști.

Cafeaua lui Beethoven era preparată din exact 60 de boabe

Beethoven, căruia îi datorăm câteva dintre cele mai frumoase lucrări muzicale scrise vreodată (numerose simfonii și, desigur, celebrele Scrisoare către Elise și Sonată la lumina lunii), îşi pregătea cu mare minuţiozitatea licoarea magică dătătoare de energie. Prepararea ei începea întotdeauna cu numărarea boabelor: 60 de boabe de cafea la cană, nici una în plus, nici una în minus.

Geniul muzicii clasice a fost o personalitate complexă, care a trăit o viaţă tumultuoasă. Rămas surd la treizeci de ani, ceea ce ar putea explica în mare măsură firea sa sensibilă şi delicată, Bethoveen a trăit cufundat în muzica sa. Se lăsa furat de muzică într-o măsură atât de mare încât, uneori, uita să se spele. La un moment dat, cutreierând străzile în căutare de inspiraţie, a fost luat drept vagabond de un poliţist. Alteori, compunea complet dezbrăcat în apartamentul său ca să simtă mai bine vibraţiile celor patru piane fără picioare așezate pe parchet.

Citeste si De ce este bine să bei cafeaua după ce mănânci. O poţi face după fiecare masă, chiar şi după cină!

Adora cafeaua, licoarea magică devenind parte integrantă a vieţii sale sociale. Se delecta cu ea în timp ce compunea, în timp ce juca domino, biliard, cărţi sau şah. Există, de altfel, o anecdotă care ilustrează foarte bine schimbările de dispoziție ale lui Beethoven: în timp ce un meloman şi-a permis să vorbească cu vecinul său în timp ce Bethoveen susţinea un recital la pian, compozitorul s-a oprit și a strigat: „Refuz să cânt pentru proşti!

Cafeaua lui Beethoven, reţeta secretă

Biograful său, Anton Schindler, a dezvăluit în cartea „Beethoven As I Knew Him” („Beethoven așa cum l-am știut eu”), reţeta secretă a cafelei lui Bethoveen. Compozitorul folosea un aparat de cafea din sticlă și nici mai mult, nici mai puţin de 60 de boabe. Câteodată, număra în palmă bob cu bob, alteori le potrivea din ochi, dar eroarea, dacă exista, era mică.

Când mergea să-şi bea cafeaua la cafeneaua din colțul străzii, compozitorul avea o rutină de la care nu se abătea niciodată. Intra prin spatele magazinului, stătea într-o încăpere privată doar atât cât era necesar pentru a-și citi ziarul şi a-şi savura băutura preferată, apoi pleca spre casă.

Citeste si Cardiologii recomandă: Ora potrivită pentru a bea cafeaua. Atenţie, dimineaţa nu este bună pentru toată lumea

La zeci de ani distanţă, câțiva barista de la Green Farm Coffee Co. din Marea Britanie au vrut să afle mai multe despre renumita cafea preparată de marele compozitor al secolului al XIX-lea. Aşa au aflat că Beethoven folosea un aparat French Balloon Coffee Maker, un dispozitiv compus din două recipiente. Cel de jos se umplea cu apă, iar căldura împingea apa în recipientul de sus. Ulterior, în recipientul de deasupra se adăugau boabele de cafea. La final, aparatul se lua de pe foc, moment în care cafeaua se scurgea în recipientul de jos.

Cei de la Green Farm Coffee Co. sunt de părere că cele 60 de boabe nu erau, totuşi, suficiente pentru obţinerea unei băuturi foarte tari. Ca să testeze mai mult, au încercat rețeta cu 60 de boabe și la espressor și cafetieră. Au ajuns, astfel, la concluzia că espresso-ul era decent, în timp ce cafeaua preparată la cafetieră era prea slabă.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Șoseaua spectaculoasă, lungă de aproape 80 de kilometri, care e aproape de finalizare. Va atrage mulți turiști din țară și străinătate
Capital.ro
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Vești incredibile pentru șoferi! Curând, vor putea circula pe cel mai spectaculos drum din România!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Ținuta provocatoare purtată de Daniela Crudu la botezul copilului. A atras toate privirile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România pe 7 și 8 iulie! Regiunile în care se vor resimți temperaturi de până la 37 de grade
Capital.ro
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cântărețul italian Pino D’Angio a murit la vârsta de 71 de ani
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!