Cozonacul este vedetă pe mesele festive, dar cele mai multe gospodine întâmpină provocări când vine vorba de menținerea acestuia. Desertul tradițional poate fi menținut proaspăt și fraged pentru mai multe zile, dar puține gospodine cunosc secretul care constă în câteva ingrediente esențiale și în respectarea unor reguli de depozitare. Astfel, dacă ai gătit recent acest desert sau dacă ai mai rămas cu cozonac după sărbători, descoperă tot ce trebuie să faci.
Pentru a menține cozonacul proaspăt, cel mai important ingredient este grăsimea. Este recomandat să folosești unt de calitate sau ulei vegetal în compoziție, acestea reușind să asigure reținerea umidității în aluat și împiedicând uscarea rapidă. Totodată, untul contribuie la o aromă bogată și la o textură catifelată. Un alt truc folosit de gospodinele pricepute este adăugarea smântânii grase. Acesta face aluatul mai elastic și îi face ca desertul tradițional să fie fraged chiar și după zile bune de la coacere. Înlocuirea unei părți din zahăr cu miere este un alt secret folosit pentru a menține prospețimea. Asta, pentru că mierea are proprietăți higroscopice, ceea ce înseamnă că atrage și păstrează umiditatea în aluat. Pentru ca ingredientele să-și facă efectul, este important să respectăm pașii clasici de preparare. Frământarea trebuie făcută cu răbdare, iar aluatul trebuie lăsat la dospit suficient timp, pentru a-i permite să crească frumos.
Cu toate că la început cozonacii sunt fragezi, aceștia trebuie depozitați corect pentru a-și menține prospețimea. După ce se răcesc, este important să îi învelim în folie alimentară sau să îi depozităm într-un recipient etanș. Dacă îi păstrăm la temperatura camerei, vor rămâne proaspeți timp de 3 sau chiar 4 zile. Totodată, dacă ați preparat prea mulți cozonaci, îi puteți congela. Împachetați fiecare cozonac în folie alimentară și puneți-l într-o pungă pentru congelator. Astfel, aceștia vor putea fi savurați chiar și după săptămâni din momentul în care au fost copți, rămânând fragezi.