Secretul celor mai gustoase gogonele în saramură. Reţeta secretă a bunicii

Gospodinele pregătesc murăturile pentru sezonul rece, iar gogonelele nu trebuie să lipsească din cămara cu bunătăți. Astfel, ţi-am pregătit o rețetă genială de gogonele murate în saramură.
Filip Stan
04 nov. 2023, 16:06
Secretul celor mai gustoase gogonele în saramură. Reţeta secretă a bunicii
Secretul celor mai gustoase gogonele în saramură. Reţeta secretă a bunicii

Secretul celor mai gustoase gogonele în saramură. Pentru a avea cele mai gustoase gogonele trebuie să ții cont de sfaturile următoare, care te ajută să păstrezi toate vitaminele și proprietățile legumelor.

Secretul murăturilor care rămân tari nu constă în apă sau puritatea sării care se folosește, ci este vorba doar despre ingredientele care se folosesc. Astfel, unele gospodine oferă o aromă mai intensă murăturilor, în general, datorită usturoiului, boabelor de muștar, piperului negru boabe sau foilor de dafin. Sunt însă şi femei care folosesc pentru gogonele hrean, mărar, frunze sau rădăcină de țelină și de mărar sau frunze de vișin.

Citeşte şi: Rețetă de ardei iuți bulgărești în oțet. Ingredientul secret care-i păstrează crocanți tot timpul

Un alt truc când vine vorba de murături constă în sarea care se folosește în preparatul respectiv. De obicei, cea indicată este cea grunjoasă. Așadar, sarea are rolul de a păstra legumele tari și nu le lasă să se înmoaie cât stau la borcan peste iarnă, în cămară.

Un alt aspect legat de murarea legumelor este raportul de sare versus apă. Cea mai bună saramură este realizată extrem de ușor, din numai un litru de apă la care se adaugă o lingură rasă de sare. Saramura perfectă este cea fiartă până când dă în două-trei clocote. Ulterior, aceasta se lasă la răcit pentru 10 minute și se poate folosi, scrie Fanatik.

Beneficiile consumului de gogonele

Gogonelele sunt pline de vitamine, fibre, minerale, enzime și probiotice naturale. Chiar dacă nu este recomandat să le consumăm verzi, deoarece conțin substanțe care pot afecta ficatul, procesul de fermentație joacă un rol important, iar gogonele devin un aliment extrem de benefic. Potrivit experților, în timpul proceselui de fermentaţie, proteinele crude sunt descompuse în aminoacizii care le compun şi care sunt direct absorbiţi şi utilizaţi de către organism.

Citeşte şi: Ingredientul care nu trebuie să lipească din butoiul cu varză murată! Nu va mai face floare și zeama va rămâne limpede

De asemenea, murate sunt recomandate în curele de slăbire. Protejează sistemul nervos și pe cel endocrin, fiind foarte slabe din punct de vedere caloric. Mai mult de atât, gogonele sunt de mare ajutor în cazul bolnavilor de hepatită virală. Nutriționiștii recomandă consumul a circa 300 de grame de gogonele pe zi, în timpul meselor principale, dar și consumul a minim doi litri de apă zilnic, astfel încât rinichii să nu fie afectați de surplusul de sare pe care trebuie să-l elimine.

Mod de preparare

Ca și ingrediente, veți avea nevoie de următoarele: gogonele, morcovi, rădăcină de hrean, usturoi, ardei iuți, frunze de țelină, mărar uscat, sare, boabe de muștar și boabe de piper, opțional.

Se spală gogonelele, morcovii și țelina, apoi curățăm usturoiul și tăiem morcovii rondele. Pe fundul unui borcan încăpător, așezăm frunze de țelină și mărar, după care începem să adăugăm și gogonelele. Încercăm să le potrivim în așa fel încât să stea cât mai înghesuite. Mai întâi vom pune un rând și apoi continuăm până ajungem sus. În golurile dintre acestea punem feliile de morcov și alte bucăți de legume pe care doriți să le murați. În momentul în care am așezat totul în borcan, deasupra vom pune doi căței de usturoi și un ardei iute tăiat bucăți. În cele din urmă, adăugăm frunzele de țelină, rădăcina de hrean tăiată fâșii și tije uscate de mărar. Dacă doriți, după gust, puteți adăuga și boabe de muștar, coriandru sau de piper, scrie Playtech.

Cum se face saramura

La 1 kilogram de apă se pun circa 20 de grame de sare grunjoasă, neiodată. Punem totul pe foc și lăsăm să dea în clocot, însă nu pentru mult timp. Luăm vasul cu saramură de pe foc și începem să turnăm în borcane în așa fel încât să ajungă până sus și să acopere tot. Este recomandat să puneți sub borcane un obiect de metal pentru a împiedica o posibilă deteriorare a acestuia când turnați saramura fierbinte. Borcanele le vom lăsa neacoperite până a doua zi, atunci când le vom închide cu capace. Le agităm puțin, după care le punem într-un loc întunecos și răcoros.

Atenție la apă! Dacă locuiești la oraș, cantitatea de clor poate schimba aciditatea saramurii, dând astfel întreaga compoziție peste cap! Nu îți face griji! Nu îți imagina că trebuie să cumperi apă plată pentru a evita această situație. Există o soluție mai ieftină: fierbe apa. Măsoară cantitatea de apă de care ai nevoie, pune-o la fiert timp de un sfert de oră, apoi lăs-o să stea acoperită o zi întreagă. Dacă apa a făcut spumă, îndepărteaz-o înainte de a pune-o la răcit!

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol