Secretul celor mai gustoase gogonele în saramură. Reţeta secretă a bunicii

Gospodinele pregătesc murăturile pentru sezonul rece, iar gogonelele nu trebuie să lipsească din cămara cu bunătăți. Astfel, ţi-am pregătit o rețetă genială de gogonele murate în saramură.
Filip Stan
04 nov. 2023, 16:06
Secretul celor mai gustoase gogonele în saramură. Reţeta secretă a bunicii
Secretul celor mai gustoase gogonele în saramură. Reţeta secretă a bunicii

Secretul celor mai gustoase gogonele în saramură. Pentru a avea cele mai gustoase gogonele trebuie să ții cont de sfaturile următoare, care te ajută să păstrezi toate vitaminele și proprietățile legumelor.

Secretul murăturilor care rămân tari nu constă în apă sau puritatea sării care se folosește, ci este vorba doar despre ingredientele care se folosesc. Astfel, unele gospodine oferă o aromă mai intensă murăturilor, în general, datorită usturoiului, boabelor de muștar, piperului negru boabe sau foilor de dafin. Sunt însă şi femei care folosesc pentru gogonele hrean, mărar, frunze sau rădăcină de țelină și de mărar sau frunze de vișin.

Citeşte şi: Rețetă de ardei iuți bulgărești în oțet. Ingredientul secret care-i păstrează crocanți tot timpul

Un alt truc când vine vorba de murături constă în sarea care se folosește în preparatul respectiv. De obicei, cea indicată este cea grunjoasă. Așadar, sarea are rolul de a păstra legumele tari și nu le lasă să se înmoaie cât stau la borcan peste iarnă, în cămară.

Un alt aspect legat de murarea legumelor este raportul de sare versus apă. Cea mai bună saramură este realizată extrem de ușor, din numai un litru de apă la care se adaugă o lingură rasă de sare. Saramura perfectă este cea fiartă până când dă în două-trei clocote. Ulterior, aceasta se lasă la răcit pentru 10 minute și se poate folosi, scrie Fanatik.

Beneficiile consumului de gogonele

Gogonelele sunt pline de vitamine, fibre, minerale, enzime și probiotice naturale. Chiar dacă nu este recomandat să le consumăm verzi, deoarece conțin substanțe care pot afecta ficatul, procesul de fermentație joacă un rol important, iar gogonele devin un aliment extrem de benefic. Potrivit experților, în timpul proceselui de fermentaţie, proteinele crude sunt descompuse în aminoacizii care le compun şi care sunt direct absorbiţi şi utilizaţi de către organism.

Citeşte şi: Ingredientul care nu trebuie să lipească din butoiul cu varză murată! Nu va mai face floare și zeama va rămâne limpede

De asemenea, murate sunt recomandate în curele de slăbire. Protejează sistemul nervos și pe cel endocrin, fiind foarte slabe din punct de vedere caloric. Mai mult de atât, gogonele sunt de mare ajutor în cazul bolnavilor de hepatită virală. Nutriționiștii recomandă consumul a circa 300 de grame de gogonele pe zi, în timpul meselor principale, dar și consumul a minim doi litri de apă zilnic, astfel încât rinichii să nu fie afectați de surplusul de sare pe care trebuie să-l elimine.

Mod de preparare

Ca și ingrediente, veți avea nevoie de următoarele: gogonele, morcovi, rădăcină de hrean, usturoi, ardei iuți, frunze de țelină, mărar uscat, sare, boabe de muștar și boabe de piper, opțional.

Se spală gogonelele, morcovii și țelina, apoi curățăm usturoiul și tăiem morcovii rondele. Pe fundul unui borcan încăpător, așezăm frunze de țelină și mărar, după care începem să adăugăm și gogonelele. Încercăm să le potrivim în așa fel încât să stea cât mai înghesuite. Mai întâi vom pune un rând și apoi continuăm până ajungem sus. În golurile dintre acestea punem feliile de morcov și alte bucăți de legume pe care doriți să le murați. În momentul în care am așezat totul în borcan, deasupra vom pune doi căței de usturoi și un ardei iute tăiat bucăți. În cele din urmă, adăugăm frunzele de țelină, rădăcina de hrean tăiată fâșii și tije uscate de mărar. Dacă doriți, după gust, puteți adăuga și boabe de muștar, coriandru sau de piper, scrie Playtech.

Cum se face saramura

La 1 kilogram de apă se pun circa 20 de grame de sare grunjoasă, neiodată. Punem totul pe foc și lăsăm să dea în clocot, însă nu pentru mult timp. Luăm vasul cu saramură de pe foc și începem să turnăm în borcane în așa fel încât să ajungă până sus și să acopere tot. Este recomandat să puneți sub borcane un obiect de metal pentru a împiedica o posibilă deteriorare a acestuia când turnați saramura fierbinte. Borcanele le vom lăsa neacoperite până a doua zi, atunci când le vom închide cu capace. Le agităm puțin, după care le punem într-un loc întunecos și răcoros.

Atenție la apă! Dacă locuiești la oraș, cantitatea de clor poate schimba aciditatea saramurii, dând astfel întreaga compoziție peste cap! Nu îți face griji! Nu îți imagina că trebuie să cumperi apă plată pentru a evita această situație. Există o soluție mai ieftină: fierbe apa. Măsoară cantitatea de apă de care ai nevoie, pune-o la fiert timp de un sfert de oră, apoi lăs-o să stea acoperită o zi întreagă. Dacă apa a făcut spumă, îndepărteaz-o înainte de a pune-o la răcit!

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Condimentul pe care e bine să îl mănânci după noaptea de Revelion. Te ajută să te relaxezi și să te simți mai bine
Capital.ro
Elena Udrea, cu inima frântă. Adrian Alexandrov a dat vestea personal acum câteva minute
Playtech.ro
Trei pomi fructiferi pe care nu ar trebui să îi plantezi niciodată în grădina ta. Ți-ar putea cauza mari probleme
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Predicții înfricoșătoare pentru 2025 de la Nostradamus, Baba Vanga și alți „profeți”. Ce au ghicit corect în 2024
wowbiz.ro
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Dan Negru, mesaj veninos. A pus tunurile pe Antena 1
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec
Cancan.ro
Fost ministru al României, PĂRĂSIT de iubită chiar de Revelion 2025: 'Anul 2024 a fost anul deziluziilor'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit prezentator TV. A fost o legendă
StirileBZI
Cum se impozitează pensiile românilor în 2025: Milioane de pensionari sunt vizați de decizia Curții Constituționale
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
A murit cu zile în noaptea dintre ani, din cauza jarului căzut din sobă
substantial.ro
Ungaria pierde un miliard de euro din fonduri europene din cauza unor încălcări ale statului de drept
MediaFlux
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ultimul mesaj de An Nou al lui Nicolae Ceaușescu: imagini de arhivă (VIDEO)