Secretul celor mai gustoase gogonele în saramură. Reţeta secretă a bunicii

Gospodinele pregătesc murăturile pentru sezonul rece, iar gogonelele nu trebuie să lipsească din cămara cu bunătăți. Astfel, ţi-am pregătit o rețetă genială de gogonele murate în saramură.
Filip Stan
04 nov. 2023, 16:06
Secretul celor mai gustoase gogonele în saramură. Reţeta secretă a bunicii
Secretul celor mai gustoase gogonele în saramură. Reţeta secretă a bunicii

Secretul celor mai gustoase gogonele în saramură. Pentru a avea cele mai gustoase gogonele trebuie să ții cont de sfaturile următoare, care te ajută să păstrezi toate vitaminele și proprietățile legumelor.

Secretul murăturilor care rămân tari nu constă în apă sau puritatea sării care se folosește, ci este vorba doar despre ingredientele care se folosesc. Astfel, unele gospodine oferă o aromă mai intensă murăturilor, în general, datorită usturoiului, boabelor de muștar, piperului negru boabe sau foilor de dafin. Sunt însă şi femei care folosesc pentru gogonele hrean, mărar, frunze sau rădăcină de țelină și de mărar sau frunze de vișin.

Citeşte şi: Rețetă de ardei iuți bulgărești în oțet. Ingredientul secret care-i păstrează crocanți tot timpul

Un alt truc când vine vorba de murături constă în sarea care se folosește în preparatul respectiv. De obicei, cea indicată este cea grunjoasă. Așadar, sarea are rolul de a păstra legumele tari și nu le lasă să se înmoaie cât stau la borcan peste iarnă, în cămară.

Un alt aspect legat de murarea legumelor este raportul de sare versus apă. Cea mai bună saramură este realizată extrem de ușor, din numai un litru de apă la care se adaugă o lingură rasă de sare. Saramura perfectă este cea fiartă până când dă în două-trei clocote. Ulterior, aceasta se lasă la răcit pentru 10 minute și se poate folosi, scrie Fanatik.

Beneficiile consumului de gogonele

Gogonelele sunt pline de vitamine, fibre, minerale, enzime și probiotice naturale. Chiar dacă nu este recomandat să le consumăm verzi, deoarece conțin substanțe care pot afecta ficatul, procesul de fermentație joacă un rol important, iar gogonele devin un aliment extrem de benefic. Potrivit experților, în timpul proceselui de fermentaţie, proteinele crude sunt descompuse în aminoacizii care le compun şi care sunt direct absorbiţi şi utilizaţi de către organism.

Citeşte şi: Ingredientul care nu trebuie să lipească din butoiul cu varză murată! Nu va mai face floare și zeama va rămâne limpede

De asemenea, murate sunt recomandate în curele de slăbire. Protejează sistemul nervos și pe cel endocrin, fiind foarte slabe din punct de vedere caloric. Mai mult de atât, gogonele sunt de mare ajutor în cazul bolnavilor de hepatită virală. Nutriționiștii recomandă consumul a circa 300 de grame de gogonele pe zi, în timpul meselor principale, dar și consumul a minim doi litri de apă zilnic, astfel încât rinichii să nu fie afectați de surplusul de sare pe care trebuie să-l elimine.

Mod de preparare

Ca și ingrediente, veți avea nevoie de următoarele: gogonele, morcovi, rădăcină de hrean, usturoi, ardei iuți, frunze de țelină, mărar uscat, sare, boabe de muștar și boabe de piper, opțional.

Se spală gogonelele, morcovii și țelina, apoi curățăm usturoiul și tăiem morcovii rondele. Pe fundul unui borcan încăpător, așezăm frunze de țelină și mărar, după care începem să adăugăm și gogonelele. Încercăm să le potrivim în așa fel încât să stea cât mai înghesuite. Mai întâi vom pune un rând și apoi continuăm până ajungem sus. În golurile dintre acestea punem feliile de morcov și alte bucăți de legume pe care doriți să le murați. În momentul în care am așezat totul în borcan, deasupra vom pune doi căței de usturoi și un ardei iute tăiat bucăți. În cele din urmă, adăugăm frunzele de țelină, rădăcina de hrean tăiată fâșii și tije uscate de mărar. Dacă doriți, după gust, puteți adăuga și boabe de muștar, coriandru sau de piper, scrie Playtech.

Cum se face saramura

La 1 kilogram de apă se pun circa 20 de grame de sare grunjoasă, neiodată. Punem totul pe foc și lăsăm să dea în clocot, însă nu pentru mult timp. Luăm vasul cu saramură de pe foc și începem să turnăm în borcane în așa fel încât să ajungă până sus și să acopere tot. Este recomandat să puneți sub borcane un obiect de metal pentru a împiedica o posibilă deteriorare a acestuia când turnați saramura fierbinte. Borcanele le vom lăsa neacoperite până a doua zi, atunci când le vom închide cu capace. Le agităm puțin, după care le punem într-un loc întunecos și răcoros.

Atenție la apă! Dacă locuiești la oraș, cantitatea de clor poate schimba aciditatea saramurii, dând astfel întreaga compoziție peste cap! Nu îți face griji! Nu îți imagina că trebuie să cumperi apă plată pentru a evita această situație. Există o soluție mai ieftină: fierbe apa. Măsoară cantitatea de apă de care ai nevoie, pune-o la fiert timp de un sfert de oră, apoi lăs-o să stea acoperită o zi întreagă. Dacă apa a făcut spumă, îndepărteaz-o înainte de a pune-o la răcit!

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute de mii de turiști o vizitează
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Vești teribile de la meteorologi. Totul se schimbă brusc
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Un român a plătit 2.000 € pentru o săptămână la "all inclusive" în Turcia. Ce a primit să mănânce și să bea 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Statul va plăti câte 5.000 LEI de persoană. Guvernul a pregătit deja banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Femeie din Belarus condamnată la şase ani de închisoare pentru finanţarea unui grup de voluntari în Ucraina
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!