Reţeta de clătite pufoase a lui Chef Florin Dumitrescu pe care le mănâncă şi Cătălin Scărlătescu
Ingrediente:
– 200 gr făină
– 1 ou
– 100 gr zahăr
– un praf de sare
– aprox. 350 ml lapte
– 50 ml bere
– ulei
– 200 gr nuci
– 50 ml miere
– zahăr pudră
Cum se prepară clătite pufoase a la Florin Dumitrescu
Amestecaţi făină cu ouăle, zahărul, sarea şi adăugaţi laptele treptat, până obţineţi un amestec omogen.
La final, adăugaţi berea şi câteva picături de ulei. Cele două ingrediente vor face clătitele foarte pufoase şi deloc uscate.
Pentru umplutură veți folosi nucile și mierea. Nucile se prăjesc în tigaie, fără ulei. Se lasă la răcit, iar după se amestecă, cu mierea.
Ingredientul-minune care face ca aluatul de clătite să nu se întărească nici a doua zi. Gospodinele desăvârşite trebuie să cunoască secretele clătitelor pufoase
Clătitele se servesc după preferințe. Pot fi îndoite, răsucite sau suprapuse. Poftă bună şi lui Cătălin Scărlătescu, care urăşte acest desert.
Alte trucuri ale lui chef Florin Dumitrescu pentru clătite pufoase
Grecii antici făceau clătite numite τηγανίτης (tēganitēs), ταγηνίτης (tagēnitēs) sau ταγηνίας (tagēnias), toate cuvintele derivând din τάγηνον (tagēnon), „tigaie’. Cele mai vechi referințe atestate sunt în lucrările poeților din secolul al V-lea î. Hr. Cratinus și Magnes, când foile de clătite erau făcute cu fâină de grâu, ulei de măsline, miere și lapte și erau servite la micul dejun. Un alt fel de clătite a fost σταιτίτης (staititēs), din σταίτινος (staitinos), „de făină sau aluat de spelt’, derivat din σταῖς (stais), „făină de spelt’.
Rețeta perfectă de clătite pentru mine conține 200 grame de făină, 1 ou și undeva în jur de 400 – 450 ml lapte. Trebuie bătută foarte mult, foarte bine, să nu fie nici prea groasă, nici prea subțire.
Nu vă recomand să puneți zahăr în aluat pentru că se va carameliza în tigaie din cauza temperaturii și nu veți putea întoarce foaia de clătită. Aveți încredere în mine. E mai bine fără zahăr. Apoi, cel mai important pas este testul polonicului.
Florin Dumitrescu este unul dintre cei mai talentați bucătari din România, cunoscând celebritatea în calitate de jurat la ‘MasterChef’ și ‘Chefi la cuțite’.
Florin Dumitrescu a făcut o școală cu profil sportiv, iar din clasa a doua s-a axat pe polo, jucând pentru Steaua. Cu timpul, a ajuns să înregistreze succese notabile, devenind de câteva ori campion național și municipal. În 2002, a primit titlul de Cetățean de Onoare al Sectorului 5. Florin Dumitrescu nu are studii universitare.
Florin Dumitrescu și-a descoperit pasiunea la 14 ani, după ce a fost impresionat de o emisiune tv unde un chef italian preparase o farfurie cu spanac. Ajutat de tatăl său, imediat după s-a angajat ca ajutor la un restaurant din București, unde salariul era de 100 de dolari. În doar trei ani, Florin Dumitrescu a câștigat o experiență colosală în bucătărie. ‘Eu, la 17 ani, câştigam de trei ori mai mult decât mama. Ea avea salariul 8 milioane de lei (n.r. – vechi), iar eu luam 25 de milioane, lucram în două restaurante. Aveam un salariu uriaş pentru vârsta mea, mai mulţi bani decât puteam cheltui’, a declarat Florin Dumitrescu. În 2007, a decis să plece în Italia, pentru a se perfecționa în arta gastronomiei.
‘Lucram în Italia într-un restaurant unde făceam singur 800 de porții de paste: 400 pe prânz, 400 pe cină. Am plecat de acolo și am ajuns într-un hotel unde doar eu și șeful bucătar făceam mese pentru 250 de persoane. Totul ține de matematică și planificare’, relata celebrul chef într-un interviu pentru Adevărul. După trei ani, s-a întors în România, devenind Chef-ul unuia din cele mai renumite restaurant din București.
În anul 2012, Florin și-a făcut debutul în televiziune, la Pro Tv, cu emisiunea ‘Masterchef’, avându-i colegi, în calitate de jurați, pe Sorin Bontea și Cătălin Scărlătescu. La vremea aceea cel mai tânăr jurat ‘Masterchef’ din lume, a devenit rapid celebru pentru firea sa spontană și explozivă. În anul 2016, cheful a schimbat televiziunea, devenind jurat alături de aceeași colegi în show-ul culinar ‘Chefi la cuțite’, de la Antena 1, pentru ca apoi să revină cu Masterchef la Protv.
Românii sunt mari iubitori de clătite, iar în sezonul rece acestea devin desertul favorit al tuturor. Deseori, aluatul se poate lipi de tigaie, iar rezultatul să fie dezamăgitor pentru cei care vor să se bucure de acest desert. Chef Florin Dumitrescu are o metodă prin care le obține întotdeauna pufoase.
Cu toate că desertul pare ușor de preparat, multe persoane se confruntă cu mari probleme când trebuie să facă aluatul. De asemenea, întoarcerea clătitelor reprezintă o adevărată provocare.
Juratul de la MasterChef vine în ajutorul celor care vor să obțină un desert ca în revistele culinare. Florin Dumitrescu nu folosește zahăr în compoziție și îi îndeamnă pe fanii lui să procedeze la fel.
Ingredientele de care vei avea nevoie
Cunoscutul bucătar susține că zahărul schimbă textura aluatului. Prin urmare, acesta se va lipi de tigaie. Potrivit acestuia, la 200 de grame de făină se adaugă maxim 500 mililitri de lapte.
„Rețeta mea ideală include 200 g de făină, un ou și aproximativ 400-450 ml de lapte. Este important să amestecați bine aluatul, astfel încât să obțineți o consistență potrivită, nici prea groasă, nici prea subțire. Zahărul nu are ce căuta în aluat, deoarece la temperaturi mari se caramelizează și face dificilă întoarcerea clătitei în tigaie. Credeți-mă, e mult mai bine fără el!”, a precizat acesta.
Florin Dumitrescu are o metodă prin care probează aluatul de clătite. Cunoscutul bucătar susține că „testul polonicului” este simplu de făcut și îți arată dacă desertul va avea o consistență pufoasă.
Compoziția trebuie să curgă uniform din polonic și să fie fluidă. Dacă aceasta va fi prea groasă, clătitele se vor lipi de tigaie.
„Clătitele pot părea simple, dar sunt, de fapt, o artă. Nu degeaba Franța are școli speciale dedicate pregătirii lor!”, a mai spus Dumitrescu.
Clătitele, desertul preferat al multor români, pot părea ușor de pregătit, dar să obții unele cu adevărat perfecte necesită experiență. Renumitul chef Florin Dumitrescu a împărtășit rețeta și secretele sale pentru clătite pufoase și delicioase, inspirate din școlile de gastronomie franceze.
Potrivit lui Florin Dumitrescu, cheia unor clătite reușite stă în aluatul simplu și echilibrat. Un detaliu esențial, pe care mulți nu îl știu, este să nu adăugați zahăr în compoziție. Acesta poate cauza lipirea clătitelor de tigaie, afectând textura și aspectul final.
„Rețeta mea ideală include 200 g de făină, un ou și aproximativ 400-450 ml de lapte. Este important să amestecați bine aluatul, astfel încât să obțineți o consistență potrivită, nici prea groasă, nici prea subțire. Zahărul nu are ce căuta în aluat, deoarece la temperaturi mari se caramelizează și face dificilă întoarcerea clătitei în tigaie. Credeți-mă, e mult mai bine fără el!”, a explicat celebrul bucătar într-un clip publicat online.
Citește și Clătite pufoase și sănătoase, după rețeta Cristelei Georgescu. Copiii le adoră
Un alt sfat oferit de chef Florin Dumitrescu este „testul polonicului”. Aluatul trebuie să curgă uniform, având o consistență fluidă, dar nu apoasă. Dacă aluatul este prea gros, se poate ajusta cu puțin lapte până ajunge la textura dorită.
„Clătitele pot părea simple, dar sunt, de fapt, o artă. Nu degeaba Franța are școli speciale dedicate pregătirii lor!”, a mai spus Dumitrescu.
Pentru rezultate optime, tigaia trebuie să fie bine încinsă, dar nu exagerat, pentru a evita arderea untului. Cunoscutul bucătar recomandă folosirea untului rece pentru a unge ușor tigaia înainte de turnarea aluatului. În plus, a împărtășit și o observație amuzantă: „Niciodată nu mi-a ieșit prima clătită cum trebuie, dar cred că asta e o regulă nescrisă!”.
Cu o rețetă simplă și câteva sfaturi de la Florin Dumitrescu, oricine poate să pregătească clătite delicioase, demne de o masă festivă. Secretul? Ingredientele echilibrate, tehnica potrivită și puțin exercițiu pentru a stăpâni arta acestei rețete clasice.