Sunt forme care cad din cer şi tot ce trebuie să faci este să controlezi modul în care acestea se încadrează și se îmbină unele în altele. O premisă simplă, dar adaugă la ea o melodie electronica repetitivă drept coloană sonoră (bazată pe un ton de popular rusesc numit Korobeiniki) și ai obţinut un joc extrem de captivant.
Tetris a fost lansat în 1986 şi milioane de ore au fost pierdute aranjând blocuri în acest joc simplu.
Scriitorul Jeffrey Goldsmith a fost atât de obsedat de Tetris încât a scris un articol celebru în care se întreba dacă creatorul jocului, Alexey Pajitnov, a inventat „un pharmatronic?” – Un joc video cu potența unui drog ce creează dependenţa. Unii oameni spun că după s-au jucat ore întregi Tetris în somn vedeau blocuri care cad din cer – un fenomen cunoscut sub numele de efectul Tetris.
Tetris ne captează atenţia prin crearea în permaneneţă a unor sarcini care nu pot fi neterminate. Fiecare acțiune în joc ne permite să rezolvăm o parte din puzzle, să umplem un rând sau mai multe rânduri, astfel încât acestea să dispară, lăsând loc altora, într-un cerc vicios, potrivit BBC News.
Alt motiv pentru care Tetris functionează atât de bine este faptul că fiecare sarcină neterminată apare în același timp cu potenţiala sa soluție – aceste blocuri continuu cad din cer, fiecare fiind o problemă și o soluție potențială în acleaşi timp.