Șoriciul este una dintre delicatesele iernii, pe care oamenii le adoră. Se consumă, de regulă, imediat după ce este sacrificat porcul, în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru ca acesta să iasă ca la carte, trebuie să respecți unele reguli cu strictețe!
Obținerea unui șorici moale și gustos reprezintă o adevărată artă pentru cei ce sacrifică porcul de Crăciun, iar utilizarea unor trucuri și tehnicilor adecvate poate face o diferență semnificativă în rezultatul final.
Este un preparat în adevăratul sens al cuvântului, pentru că trebuie să ții cont de câteva reguli dacă vrei să iasă ca la carte. Unul dintre lucrurile importante este pârlirea porcului, pentru care ai la dispoziție două opțiuni, fie folosind paie, fie utilizând un arzător.
Există o tradiție conform căreia porcul făcut cu paie va avea un șorici cu o textură mult mai moale.
După ce ai curățat părul cu lama unui cuțit foarte bine, trebuie să freci porcul cu sare amestecată cu două căni de apă clocotită.
Atenție, se rade suprafața cu lama cuțitului, până când șoriciul capătă o nuanță alb-rozalie. Există o tradiție care afirmă că cel mai moale șorici provine de pe burta porcului.
În acest caz, procedura de jupuire se efectuează cu degetele, iar ulterior, șoriciul este trecut printr-un strat generos de sare, astfel fiind pregătit pentru a fi consumat.
Apoi, toarnă apă fierbinte amestecată cu sare peste el, după care îl acoperi cu o pătură groasă.
Scopul este ca apa să pătrundă în șorici și să-l facă fraged. De ținut minte că această procedură se repetă timp de 10 minute, după care curăță bine șoriciul până când capătă o nuanță plăcută de galben.
Etapa următoare constă în frecarea șoriciului cu o amestecare de sare, mălai, sânge și râcâiți-l bine, asigurându-vă că formați un strat cât mai fraged.
Finalizează procesul prin spălarea șoriciului cu apă fiartă în cantități generoase.
După ce ai tăiat șoriciul, următorul pas este să-l așezați într-un borcan de saramură și să-l lăsați timp de 3-4 zile la frigider. Saramura este preparată din apă, 4-5 linguri de sare și 4-5 căței de usturoi, pentru a conferi șoriciului un gust bine echilibrat și aromat.
O informație mai puțin cunoscută este că pentru a obține un șorici fraged și gustos, îl puteți frige la flacăra aragazului sau pe grătar.
Începe prin a rade fin șoriciul, curăță-l de excesul de grăsime și fierbe-l în apă ușor sărată. După fierbere, scurge excesul de apă, usucă-l bine și apoi îl poți tăia în bucăți potrivite, conform Pandurul.ro.