Inițial, lichiorul de ouă a fost o băutură pentru aristocrați și a ajuns să fie nelipsit de pe mesele de Crăciun din America colonială. Iată cum îl poți prepara și tu rapid și simplu.
Ingrediente necesare:
1 cană de lapte
1 cană de smântână
3/4 cană de zahăr
1 baton de vanilie (tăiat pe lungime)
5 gălbenușuri
1/2 cană de vodcă
1/2 cană de coniac
Încălzește laptele, smântâna, zahărul și batonul de vanilie într-o cratiță, având grijă ca temperatura să ajungă la aproximativ 70 de grade Celsius (folosește un termometru de bucătărie pentru a verifica).
Între timp, bate bine gălbenușurile. După ce laptele s-a încălzit, adaugă treptat câteva linguri din acesta peste gălbenușuri, amestecând constant. Apoi pune gălbenușurile în cratița cu lapte fierbinte, amestecând continuu cu un tel sau un blender. Păstrează temperatura constantă la aproximativ 70 grade Celsius și lasă amestecul să fiarbă la foc mic, timp de 5-10 minute.
După ce s-a răcit puțin, adaugă vodca și coniacul, omogenizând bine. Strecoară lichiorul într-o sticlă curată sau într-un bol, folosind o sită fină. Lasă-l la frigider cel puțin o noapte înainte de a-l servi, ideal în cupe mici. Poți să-l folosești și în diverse cocktailuri.
În Statele Unite, lichiorul de ouă a fost extrem de apreciat în perioada colonială. Coloniștii britanici au adus rețeta din Anglia, adăugând rom, whisky, coniac și alte băuturi alcoolice, creând diverse variante ale băuturii tradiționale.
Se spune că George Washington avea propria rețetă de eggnog, care includea brandy, whiskey de secară, rom jamaican și sherry. Deși această rețetă este larg răspândită, cercetările istorice nu au găsit o rețetă oficială în arhivele familiei Washington.
Lichiorul de ouă nu este specific doar Statelor Unite, multe alte țări având propriile variante ale acestei băuturi. De exemplu, în Polonia, comunitățile evreiești savurează kogel mogel, în Germania, eierlikör este o variantă populară de lichior de ou preparată acasă, iar în Puerto Rico se adaugă suc sau lapte de cocos, băutura numindu-se coquito. În Mexic se prepară rompope cu scorțișoară mexicană și rom sau alcool de cereale, iar în Peru se folosește brandy peruvian, pisco.