Secretul unei case trainice: o fundaţie turnată ca la carte. Vezi cum se face

O casă bine făcută începe cu fundaţia. Dacă aceasta este bine concepută se poate spune că proiectul va fi unul de succes. Cel care stabileşte dimensiunile fundaţiei, precum şi cantitatea de fier beton ce se va folosi este inginerul structurist. Acesta va da măsurătorile corecte în urma unui studiu geotehnic.
Nicu Stan
04 iun. 2012, 06:49
Secretul unei case trainice: o fundaţie turnată ca la carte. Vezi cum se face

„În Bucureşti este indicat ca fundaţia să se facă la o adâncime cuprinsă între 100 şi 115 centimetri, întrucât aceasta este limita de îngheţ”, a spus, pentru RTV.NET, Octavian Ungureanu, arhitect în cadrul firmei Trilitica Frame. Pentru o lucrare de calitate, viitorul proprietar trebuie să se adreseze unui proiectant, care va stabili dimensiunile fundaţiei. Inginerul structurist stabileşte, în funcţie de rezultatele geotehnice, cât de groasă va fi fundaţia, cât de adâncă, de înaltă şi cât fier-beton se va folosi, astfel încât să nu pună în pericol viaţa locatarilor. „Studiul geo variază ca preţ în funcţie de terenul pe care se construieşte casa, precum şi de zona acesteia. Una este să faci o forare aici, în Bucureşti, şi alta este să o faci la sute de kilometri depărtare”, a spus, pentru RTV.NET, Diana Parizianu, marketing manager în cadrul firmei Geo Serv. Spre exemplu, un studiu pentru o casă cu parter plus mansardă, cu amprenta la sol de 100 de metri pătraţi, costă aproximativ 500 de euro.

Studiul geo, mai scump la munte

Pentru terenuri situate la munte sau lângă ape, preţul unui studiu geotehnic va creşte cu circa 40%. „Preţul studiilor în cazul terenurilor la munte sau lângă ape este mai mare pentru că sunt necesare mai multe foraje, analizarea mai multor probe prelevate, iar în cazul unor alunecări de teren se vor face prospecţiuni şi pentru un zid de sprijin. Analizarea probelor de apă prelevate este necesară, deoarece în laborator se determină agresivitatea chimică a apei asupra betoanelor şi metalelor”, a precizat Diana Parizianu.

Adâncimea fundaţiei poate fi recomandată şi altfel. „Fundaţia unei case trebuie încastrată cel puţin 25 de centrimetri în terenul bun de fundare”, a amintit Octavian Ungureanu.

Ce beton se foloseşte la fundaţie

„La construcţia unei fundaţii se ţine cont de mai mulţi factori, precum materialul din care vor fi construiţi pereţii sau materialele folosite la construcţia acoperişului, întrucât acestea pot suprasolicita temelia casei”, a spus, pentru RTV.NET, Lucian Bolcaş, administratorul site-ului constructii.ro.

Potrivit acestuia, la turnarea fundaţiei se foloseşte beton C 15 sau C 16, în funcţie de decizia proiectantului. Fierul ce se foloseşte la armarea betonului va avea între 16 şi 18 milimetri grosime. „Am văzut cazuri în care s-a folosit fier subţire şi a picat casa”, a amintit Lucian Bolcaş. Cele mai multe fundaţii sunt din beton armat, dar se poate folosi şi beton simplu, fiind şi o variantă mai puţin costisitoare, mai ales în cazul imobilelor fără etaj, dar trebuie avut întotdeauna în vedere tipul solului. „Terenul de fundare poate fi alcătuit din pământuri necoezive, adică nisipuri şi pietrişuri, sau din pământuri coezive, argile”, a adăugat Diana Parizianu.

Fundaţie de 50 de centrimetri deasupra solului

Partea de la suprafaţă a fundaţiei depinde tot de teren. „Nu există o regulă, dar este bine să aibă două, trei trepte, adică vreo 40-50 de centimetri înălţime deasupra solului”, a mai spus Lucian Bolcaş. După ce s-a turnat fundaţia trebuie lăsată să se usuce timp de 21 de zile. „În acest timp, fundaţia trebuie udată şi, dacă se poate, ferită de curenţi de vânt. Apa din beton este absorbita prea repede şi pot apărea fisuri”, a amintit Lucian Bolcaş.

 

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai l-a dat afarǎ în direct pe candidatul la președinție, din emisiune! “Sunteți obraznic, nu vă permit așa ceva!”
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)