Românii sunt campioni la ciorbă, oricât de „marketizaţi” ar fi micii sau sarmalele. În timpul sezonului rece, nimic nu se compară cu o ciorbă caldă. Secretul pentru a face cea mai bună ciorbă este să nu facem greşeli majore de preparare.
Fie că vorbim de găluște, perișoare, vită sau burtă, ciorbele nu pot ieși altfel decât senzaționale. Cu toate acestea, gospodinele care folosesc bulion pentru a da un plus de savoare ciorbelor trebuie să țină cont de anumite sfaturi, deoarece ceea ce poate părea o rețetă simplă poate deveni mult mai complicată dacă nu respectăm câțiva pași esențiali.
Evită să mai pui leuştean în ciorbă. Ce poţi să păţeşti dacă mai faci asta
Atunci când ai musafiri sau pur și simplu vrei să-ți impresionezi familia cu un preparat cald delicios, specialiștii îți recomandă să folosești carne de pasăre. Astfel, bulionul va fi încărcat cu nutrienți, precum calciu și magneziu, și veți obține o aromă savuroasă.
Un alt truc important de bifat este înlăturarea spumei. În timpul fierberii, legumele si carnea de pui emană o spumă pe care trebuie să o îndepărtați cu o paletă. În caz contrar, supa va avea un gust puțin mai amar, lucru pe care nicio gospodină nu și-l dorește. De asemenea, este bine ca legumele să fie călite separat.
Un alt secret genial pe care puțini români îl știu este momentul în care supa trebuie dreasă. Nu adăugați niciodată sare în timp ce gătiți ciorba. Acest pas trebuie făcut la sfârșit, când bulionul este aproape gata.
Motivul este unul extrem de simplu. În acest fel te vei asigura că sarea nu se „dizolvă” în timpul gătirii. Pe de altă parte totul trebuie făcut cu măsură. Nu puneți prea multă sare, deoarece atunci gustul supei va avea de suferit.
Cinci greşeli majore pe care le fac gospodinele când gătesc ciorbă. Evită să mai faci asta, dacă vrei să-ţi iasă mâncarea bună
Este important de știut faptul că poți folosi o anumită legumă pentru a drege gustul supei, dacă preparatul este prea sărat sau condimentat. Este vorba despre cartofi. Tot ce trebuie să faci este să tai cartoful în bucățele și să le adaugi în mâncare. Bucățile vor absorbi sarea în exces pe măsură ce se gătește, lăsând amidonul în mâncare care va dilua și mai mult sărătura.
Ei bine, trebuie să știi că în cazul în care ciorba iese prea acră, nu trebuie să o arunci, ci poți să o repari foarte ușor prin aceste sfaturi la îndemână.
Ingrediente dulci
Acreala provine din ingrediente acide (inclusiv roșii, vin și oțet). Dacă ciorba sau mâncarea ta are un gust prea acru, încearcă să adaugi dulceață – zahărul sau mierea sunt potrivite.
Smântână lichidă
Smântâna lichidă sau chiar ceapa caramelizată poate ajuta preparatul să nu mai fie atât de acru.
Diluează ciorba
De asemenea, poți dilua întreaga ciorbă sau mâncare, adăugând apă sau sos.
Bicarbonat de sodiu
În ultimă instanță, adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu pentru a face preparatul mai alcalin. Nu adăuga prea mult, totuși – bicarbonatul de sodiu poate strica gustul mâncării. Ai nevoie de suficient încât să echilibreze gustul, dar puțin, ca să nu îl altereze.
Aceasta reţetă de ciorbă de fasole de post este simplă, fără ciolan sau afumătură, însă deosebit de gustoasă. Bucătarii cu experienţă ne recomandă să punem la fiert, o dată, cu fasoalea şi câteva boabe de piper, pentru a da un gust deosebit ciorbei.
Ingrediente:
500 g fasole boabe
o ceapă mare
un morcov mare
o ţelină mică
un pastarnac
o rădăcina pătrunjel
câteva boabe de piper
un ardei gras roşu
o linguriţă boia de ardei dulce
un praf de cimbru uscat
sare
4 linguri ulei
leuştean
Mod de preparare:
Pentru patru porţii se folosesc 500 grame fasole cu bobul mic. Se pune la înmuiat pentru câteva ore, pentru a scurtă fierberea. Fasolea se fierbe schimbând de trei ori apa. Nu se adaugă niciodată apă rece pentru procesul de fierbere.
Fasolea trebuie să fiarbă la foc mic, timp îndelungat, cu vasul acoperit. Ca un secret, adăugaţi câteva boabe de piper la fiert.
După ce am schimbat cele trei ape, punem legumele tăiate în felii mari şi ceapă şi lăsăm fasolea să fiarbă la foc mic împreună cu ele vreme de 30 minute. Când boabele încep să se strivească uşor, punem ardeiul tocat şi boiaua de ardei.
După 15 minute adăugăm şi morcovul. Spre sfârşitul fierberii adăugăm cimbrul uscat, sare după gust şi 4 linguri de ulei. O mai lăsăm câteva minute şi adăugăm leuşteanul.
Ai nevoie de următoarele ingrediente: o ceapă, doi morcovi, un ardei roşu, jumătate de ţelină, jumătate de litru de suc de roşii, borş, pătrunjel, sare.
Pentru perișoare ai nevoie de: jumătate de kilogram de carne tocată, 50 de grame de orez, un ou, o ceapă, mărar, sare.
Mod de preparare perişoare
Amestecă carnea tocată cu ceapa tocată mărunt, după care adaugă verdeaţa, oul, orezul şi sarea. Amestecă bine toate ingredientele. Poți pune în carne și o lingură de apă rece. Amestecă bine de tot, până când carnea devine din ce în ce mai pufoasă și mai aerată.
Mod de preparare ciorbă
În primul rând se toacă mărunt toate legumele şi se pun la fiert timp de 15-20 de minute. Adaugă, apoi şi perişoarele. Lăsaţi să fiarbă încă 15-20 de minte. După acest timp verificaţi dacă orezul din perişoare este fiert, apoi adăugaţi sucul de roşii şi borşul. Lăsaţi să dea în fiert, apoi adăugaţi sare după gust. Opriţi focul şi adăugaţi verdeaţa. Asta este tot, poftă bună!