Reputatul neurochirurg Vlad Ciurea explică faptul că obiceiul românilor de a se ocupa de mai multe sarcini în paralel poate afecta grav creierul. Cei mai mulți dintre noi cred că așa arată productivitatea și eficiența. În realitate, însă, acest comportament face mai mult rău decât bine.
Creierul are nevoie de odihnă pentru a funcționa în mod optim. Odihna, relaxarea sunt două dintre cele mai banale lucruri pe care trebuie să le facem pentru a asigura sănătatea creierului. Prin odihnă, ajutăm creierul să își consolideze conexiunile neuronale, ceea ce poate îmbunătăți memoria, concentrarea și alte funcții cognitive.
„Să ne relaxăm. Trebuie să prioritizăm lucrurile, să nu facem 10 lucruri odată pentru că nu este nimic bun. În momentul în care vedem că nu putem să rezolvăm totul, să tragem puțin pe dreapta. Cum se spune în popor, să lucrăm cu frâna de mână trasă„, a explicat acad. prof. univ. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic neurochirurg, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
În plus, odihna adecvată poate reduce nivelul de stres, un alt factor care afectează negativ funcționarea creierului. Perioada optimă în care creierul trebuie să stea în repaos este cuprinsă între 7 și 9 ore.
Citeste si Vlad Ciurea a dezvăluit greșeala colosală făcută de români la micul dejun. Mulți nu știu asta
Pe lângă somnul suficient, pauzele regulate în timpul activităților zilnice pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea creierului. Aceste pauze pot ajuta la reducerea oboselii mentale și la îmbunătățirea capacității de concentrare.
Reputatul neurochirurg Vlad Ciurea a întocmit o listă succintă de obiceiuri care susțin sănătatea creierului:
1.Începeți dimineața cu muzică! Muzica ne dă o stare de bine, indiferent de vârsta pe care o avem.
2. Faceți exerciții fizice regulate! Pentru a funcționa bine, creierul are nevoie de mult oxigen. Acesta din urmă este dus la creier de sânge, a cărui bună circulație este stimulată de exerciții fizice.
3. Nu vă opriți din învățat! Curiozitatea menține rezerva cognitivă. Cu cât practicați mai mult activități de stimulare cognitivă, cu atât creierul va fi mai capabil să compenseze pierderile neuronale.
4. Conectați-vă cu lumea înconjurătoare! O persoană activă social beneficiază de o rețea neuronală mai densă decât o persoană izolată.
5. Mâncați echilibrat! Legumele cu frunze verzi și fructele roșii furnizează antioxidanți, care reduc stresul oxidativ, care este toxic pentru neuroni; Omega 3, care se găsește în pește și fructe de mare, ajută la conexiunile neuronale. Evitați alimentele prăjite sau dulci și mâncărurile industriale.
6. Reduceți consumul de alcool și de tutun! Consumatorii mari (mai mult de patru pahare de vin pe zi) au un risc cu 50% mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, deoarece consumul excesiv de alcool afectează circuitele memoriei.
7. Relaxați-vă și dormiți suficient! Nu lăsați stresul să vă copleșească. Nu faceți mai multe lucruri deodată și găsiți-vă timp pentru activițăți de relaxare. Astfel, se evită arderea celulelor nervoase.