„Având în vedere discursul public al ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, susţinut la data de 1 octombrie 2018 cu ocazia deschiderii anului universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, Secţia pentru judecători, în majoritate, exprimă îngrijorarea faţă de afirmaţiile privind activitatea Inspecţiei Judiciare, instituţie importantă în configuraţia autorităţii judecătoreşti, care se bucură de autonomie şi independenţă operaţională, precum şi faţă de unele aprecieri inoportune şi selective în legătură cu conduita magistraţilor. O astfel de abordare poate fi de natură a afecta încrederea societăţii în actul de justiţie, cu precădere în magistraţi şi în organismele judiciare din ţara noastră, a căror activitate se desfăşoară exclusiv în temeiul legii”, precizează CSM, într-un comunicat de presă.
Secţia pentru judecători reafirmă „ataşamentul la valorile unei cooperări internaţionale loiale şi subliniază, astfel cum a procedat de fiecare dată când s-a dovedit necesar, nevoia unui mesaj public echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie”.
Luni, ambasadorul Hans Klemm a declarat că recentele schimbări cumulate din Justiţia română „ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000”, o perioadă marcată, în România, de corupţie. Klemm a susţinut că este greu de înţeles activitatea Inspecţiei Judiciare din ultimul an şi jumătate, „în orice alt context decât acela că a devenit subiect al manipulării politice”.
„Între timp, continuă să se acumuleze dovezile că magistraţii sunt din ce în ce mai vizaţi politic şi în mass-media pentru hotărâri judecătoreşti şi opinii publice despre care liderii politici consideră că le pun în pericol interesele personale sau le contestă agenda legislativă. Mai ales activitatea Inspecţiei Judiciare din ultimul an şi jumătate este greu de înţeles în orice alt context decât acela că a devenit subiect al manipulării politice. Pentru acei magistraţi care nu au fost intimidaţi deja, noua legislaţie judiciară creează mai multe oportunităţi de constrângere şi pedepsire a celor consideraţi incomozi, printr-o Inspecţie Judiciară mai puternică şi o nouă secţie destinată exclusiv anchetării judecătorilor şi procurorilor. Aceste schimbări cumulate ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când sistemul judiciar românesc era afectat de corupţie şi de influenţa politică”, a afirmat Klemm.