UPDATE: Secţia de procurori din CSM a decis, miercuri, în unanimitate, să recomande ca prevederile din OUG pe legile justiţiei să se aplice pentru viitor, a anunţat vicepreşedintele Consiliului, Codruţ Olaru, care a mai precizat că, după părerea membrilor CSM, nu ar trebui să plece niciun procuror.
„Secţia pentru procurori, în unanimitate, a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT şi DNA şi recomandă interpretarea dispoziţiilor art. VII din Ordonanţa de urgenţă 92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT, precum şi în cadrul celorlalte Parchete. Hotărârea secţiei va fi motivată în cel mai scurt timp. (…) Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, având în vedere dispoziţiile legii care prevăd, în viziunea noastră, condiţionalitatea de vechime. Nu discutăm de caracter retroactiv”, a explicat vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru, şef al Secţiei de procurori.
UPDATE: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a venit cu o serie de explicații pe OUG privind legile justiției și a explicat că aceasta este o lege civilă și, pe cale de consecință, nu se va aplica retroactiv. Tudorel Toader a explicat că se dorește o stabilitate pentru procurori, iar prevederea cu 10 ani se aplică pentru a crește gradul de profesionalizare.
”Până la urmă, legea este lege și trebuie să fie respectată de toată lumea. Știți deosebirea între o lege civilă și o lege penală și aceasta este o lege civilă. Știți că avem efectiv, în sistem, 2500 de procurori. Procurorii pot fi împărțiți în patru mari categorii: procurorii detașați, procurorii care sunt delegați în cadrul Ministerului Public de la o unitate la alta, avem o altă categorie care sunt numiți pe bază de concurs și alții care sunt numiți pe bază de interviu.”, a declarat Tudorel Toader.
UPDATE: Ministrul Justiţiei Tudorle Toader a declarat miercuri, la ieşirea de la discuţiile din CSM despre OUG pe justiţie, că vrea să transmită procurorilor un mesaj de stabilitate, evident, în condiţiile legii şi şi-a exprimat încrederea că Secţia pentru procurori va da interpretarea corectă către sistem.
UPDATE: Ministrul Justiției a ajuns la sediul CSM. La sosire, Tudorel Toader a precizat doar că este dreptul ministrului să vină la CSM.
Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Secţiei pentru procurori a CSM figurează „solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (nr. 2503/C/212212130/2018), Direcţiei Naţionale Anticorupţie (1780/VI/14/2018) şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (1780/VI/14/2018) privind interpretarea art.VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.92/2018”.
Conform art.VII din ordonanţă, act normativ adoptat luni de Guvern şi publicat marţi în Monitorul Oficial, procurorii care, la data intrării în vigoare a OUG, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, „rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
De asemenea, Secţia pentru procurori a CSM, discută Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind situaţia delegărilor din cadrul Ministerului Public.