UPDATE După deliberări, judecătorii au decis amânarea procesului în dosarul Hrebenciuc. Instanţa a decis că va relua discuţiile asupra cererii sefului SIIJ după formularea punctului de vedere al Procurorului General. Următorul termen în dosar este 12 iunie.
Secţia specială de investigare a magistraţilor, condusă de Gheorghe Stan, vrea să retragă apelul în dosarul retrocedărilor de păduri din Bacău în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare în primă instanţă, iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu fusese achitat.
Documentul, datat 10 mai, a fost depus luni la instanţă.
„Vă încunoştinţăm că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie retrage apelul declarat împotriva sentinţei penale numărul 286 din data de 9.05.2019 de către Pachetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov”, se arată în documentul depus la instanţă şi primit de către cei implicaţi în dosar. Numărul dosarului este 2862, iar sentinţa la care se face referire este din 2018.
______
UPDATE Procurorul de sedinta in dosarul Romsilva – Hrebenciuc a cerut instantei sa amane decizia de a retrage apelul DNA, aşa cum a cerut seful Sectiei Speciale, Gheorghe Stan.
„Noi cerem amanarea procesului, pana cand procurorul general o sa ia o decizie in acest caz. Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ) este in subordinea Parchetului General, iar seful SIIJ este subordonat ierarhic procurorului general al Romaniei”, a explicat procurorul de sedinta.
Acesta a mai arătat că decizia luată de procurorul șef al Secției Speciale este supusă controlului ierarhic exercitat de procurorul general al României. În acest moment, a mai precizat procurorul de ședință, procurorul general nu a luat această decizie.
Procurorul de ședință a mai spus că solicitarea șefului secției speciale a fost intempestivă și că a luat la cunoștință despre această cerere de la unul dintre avocați.
De asemenea, procurorul de şedinţă a solicitat sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a prevederilor art. 88 ind. 8 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care se referă la competenţa şefului SIIJ de a retrage o cale de atac.
______
Procesul pentru trafic de influență va continua în cazul lui Viorel Hrebenciuc, pentru că fostul lider PSD a făcut apel față de decizia de condamnare de la fond de 2 ani cu executare, au explicat pentru G4Media.ro avocatii inculpaților din dosar. În schimb, procesul nu mai continuă față de Tudor Chiuariu, întrucât fostul ministru al Justiției a fost achitat la fond, SIIJ a retras apelul față de decizia de achitare, iar el în mod evident nu formulase apel.
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis,în martie, o adresă către Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), pentru a comunica dacă această Secţie menţine apelul în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care sunt judecaţi Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Tudor Chiuariu.
În acest dosar, ancheta a fost realizată de către DNA, care a obţinut în primă instanţă condamnarea unor inculpaţi, printre care Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.
DNA a atacat decizia şi a trimis deja la Instanţa supremă motivele de apel, însă, între timp, a fost înfiinţată SIIJ, care a preluat toate dosarele în care sunt implicaţi magistraţi (judecători şi procurori). În această categorie intră şi dosarul retrocedărilor, unde inculpaţi sunt doi judecători – Lorand Andras Ordog şi Anca Roxana Adam.
Recent, Instanţa supremă a dispus, prin dezlegarea unei chestiuni de drept, că dosarele din instanţe ce intră în competenţa SIIJ vor fi reprezentate de procurori de şedinţă de la Parchetul General, care teoretic are în subordine SIIJ, iar această Secţie nu are un departament de judiciar.
La termenul de luni al procesului, avocata lui Tudor Chiuariu, Alice Drăghici, a solicitat celor cinci judecători ai completului trimiterea unei adrese către SIIJ pentru ca această Secţie să spună dacă menţine motivele de apel, redactate de DNA.
„Şi dacă menţine calea de atac”, au completat-o ceilalţi avocaţi pe Alice Drăghici.
Cererea se întemeiază pe un articol din OUG 7 care a modificat Legea 304/2004 privind organizarea judiciară: „Exercitarea şi retragerea căilor de atac în cauzele de competenţa Secţiei, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitiv anterior operaţionalizării acesteia, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”.
Tot acum, un alt avocat a cerut recuzarea unuia dintre judecători, pe motiv de incompatibilitate.
Întrebat de preşedintele completului ce poziţie are în legătură cu această cerere, procurorul de şedinţă de la Parchetul General nu a ştiut ce să spună, susţinând că nu comunică cu Secţia de investigare a magistraţilor.
„Nu sunt subordonata acestei Secţii şi nici nu comunicăm. Eu sunt de la Secţia judiciară a Parchetului General. Daţi un termen”, a afirmat procurorul.
„Cei de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie nu cunosc acest dosar? Este o situaţie atipică. Emitem adresă către Secţie să spună dacă menţine calea de atac sau motivele de apel”, a fost replica preşedintelui de complet, care a amânat dosarul pentru 13 mai.
Pe 9 mai 2018, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, după ce şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a povestit că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.
În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam a primit 2 ani de închisoare cu executare, iar Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, 2 ani cu suspendare.
De asemenea, Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.
Totodată, Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, iar Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) – tot la 3 ani de închisoare cu executare.
Fostul ministru Tudor Chiuariu şi Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva) au fost achitaţi pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălarea banilor, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.
Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată. În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.
Astfel, Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.
Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.