Secţia specială pentru magistraţi, reacţie în cazul preluării dosarului Tel Drum de la DNA

Procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) spun că afirmaţiile referitoare la "insistenţa preluării de la DNA a unor dosare mediatizate pentru a fi soluţionate de secţie, cu încălcarea competenţei şi în favoarea unor oameni politici", şi cele potrivit cărora astfel s-a declanşat un conflict pozitiv de competenţă cu această structură specializată de parchet "constituie susţineri fără fundament, făcute cu rea-credinţă, în încercarea repetată de discreditare" a secţiei şi a procurorilor acesteia.
Romania TV
25 feb. 2019, 14:45
Secţia specială pentru magistraţi, reacţie în cazul preluării dosarului Tel Drum de la DNA

„Având în vedere informaţiile lipsite de fundament lansate şi repetate în spaţiul public, cu privire la înfiinţarea şi activitatea desfăşurată până în prezent de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”, procurorii acestei secţii precizează că această structură de parchet a fost înfiinţată prin Legea nr. 304/2004, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 207/2018.

„Constituţionalitatea dispoziţiilor vizând organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost confirmată prin Decizia nr. 33/2018 a Curţii Constituţionale. Prevederea recrutării şi numirii procurorilor este, de asemenea, prevăzută prin lege, rolul şi atribuţiile CSM, ca garant al independenţei justiţiei fiind expres stabilite în acesta procedură”, scrie într-un comunicat de presă transmis, luni, de SIIJ.

Prin urmare, procurorii numiţi la această secţie îşi desfăşoară activitatea în temeiul legii, cu respectarea acesteia şi a dispoziţiilor  regulamentare, în limitele competenţei atribuite de către legiuitor. Statutul de magistrat, specific unui stat de drept, nu le permite să acţioneze în sensul blocării aplicării actului normativ prin care secţia a fost creată sau al lipsirii acestuia de efecte ori al refuzului respectării deciziei instanţei constituţionale, întrucât principiul legalităţii consacră subordonarea procurorilor faţă de lege şi se prezintă ca axul dominant al activităţii magistraţilor.

„În acelaşi context, procurorii secţiei menţionează că nu acţionează pe modelul «Justiţiei televizate», amplu criticat în ultimii ani, întrucât au existat cazuri în care, din interiorul sistemului judiciar s-a acceptat şi încurajat, în contradicţie cu dispoziţiile legale, mutarea urmăririi penale din biroul procurorului în spaţiul public. Pe de altă parte, atitudinea unor persoane suspecte, care înţeleg să îşi facă apărările mai degrabă în spaţiul public decât în dosar, nu le poate fi imputată procurorilor”, mai scrie în comunicat.

Procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie subliniază necesitatea respectării principiilor unui proces echitabil incluzând şi prezumţia de nevinovăţie.

„Susţinerile cu titlu general, potrivit cărora Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie este «politizată» sau «instrument politic» nu fac decât să nesocotească dispoziţiile legale de înfiinţare şi organizare a acestei structuri de parchet, să nege şi să arunce în derizoriu rolul Plenului CSM, atât ca garant al independenţei justiţiei, cât şi din perspectiva rolului activ avut în numirea procurorului şef secţie şi recrutarea procurorilor pe funcţii de execuţie. Subliniem şi faptul că afirmaţiile referitoare la insistenţa preluării de la DNA a unor dosare mediatizate pentru a fi soluţionate de secţie, cu încălcarea competenţei şi în favoarea unor oameni politici, cât şi afirmaţiile referitoare la faptul că, prin această atitudine, s-a declanşat un conflict pozitiv de competenţă cu această structură specializată de parchet constituie susţineri fără fundament, făcute cu rea-credinţă, în încercarea repetată de discreditare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi a procurorilor acesteia”, se arată în comunicatul SIIJ.

Potivit sursei citate, conţinutul adreselor trimise la DNA s-a făcut în conformitate cu prevederile speciale ale Legii 304/2004, normele de competenţă fiind de strictă aplicare şi neechivoce; în acelaşi timp lipsa unor ordonanţe în respectivele dosare care, potrivit legii, sunt singurele acte proceduralele ce pot să constate un conflict pozitiv de competenţă, dovedesc încă o dată faptul că opinia publică este indusă în eroare, cu privire la probitatea profesională a procurorilor şi la activitatea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, acreditându-se ideea că activitatea acesteia este subordonată politic.

„Orice mijloc de probă, inclusiv un alt dosar penal, poate fi considerat necesar de către procurorul de caz pentru soluţionarea unui dosar de urmărire penală şi poate fi ataşat, fără ca acest demers să afecteze derularea cercetărilor în dosarul ataşat. Orice altă interpretare este tendenţioasă, fără suport şi de natură a afecta bunul mers al anchetei penale”, mai spun procurorii secţiei speciale.

Pe de altă parte, orice sesizare care îndeplineşte condiţiile de formă prevăzute de lege, adresată unei unităţi de parchet, trebuie înregistrată şi concretizată într-un dosar şi numai în urma unor cercetări se poate pronunţa o soluţie în respectiva cauză.

„Per a contrario, neînregistrarea unei sesizări care atrage competenţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie poate constitui o abatere disciplinară şi o încălcare a normelor legale. Procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie îşi exprimă dezacordul ferm faţă de orice încercare de transformare a activităţii acestora în subiect de luptă politică”, se arată în finalul comunicatului.

Procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Călin Nistor, a anunţat, vineri, că au fost trei situaţii în care Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SSIIJ) a cerut preluarea anchetei Tel Drum, procurorii de acolo apreciind că le revine competenţa. În schimb, DNA susţine că are competenţă în acest dosar, fiind chemat procurorul general să stabilească cine va instrumenta în continuare dosarul. În plus, Nistor spune că s-a trimis o copie a dosarului Tel Drum către secţia specială, putând constitui probe într-un alt dosar.

Procurorul general, Augustin Lazăr, spunea, vineri, că probabil săptămâna viitoare va exista o soluţie referitoare la cine are competenţa de a instrumenta dosarul Tel Drum, DNA sau Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Întrebat, în cadrul unui interviu la RFI, cine are competenţă în dosarul Tel Drum, DNA sau Secţia specială, Lazăr a răspuns: „A fost declanşat un conflict pozitiv de competenţă, care este în curs de analiză în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte. Probabil săptămâna viitoare vom avea o soluţie, cine are competenţa să instrumenteze acest dosar”.

DailyBusiness
Veste proastă pentru românii care beau cafea! Prețurile ajung la un nou record!
Spynews
Părinții studentei de la Medicină, ucisă de Mirel Dragomir, copleșiți de durere în ziua în care Andreea și-a fi sărbătorit ziua de nume. Cum arată mormântul la 8 luni de la tragedie / FOTO
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare zodie
Capital.ro
Amenințarea lui Călin Georgescu. Nimeni n-a mai îndrăznit așa ceva în România: „Nu vor mai fi, niciunul!”
Playtech.ro
Românii din străinătate votează deja pentru alegerile parlamentare 2024. Cei mai mulți sunt la...
DailyBusiness
LOVITURĂ pentru români! FACTURILE la curent se DUBLEAZĂ
Adevarul
Cum să slăbești rapid înainte de Crăciun. Trucuri de nutriționist pentru a pierde 20% din greutate
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de vânt puternic și viscol. Până când este valabilă atenționarea și ce zone sunt vizate
Spynews
Ce nu e bine să faci astăzi, de Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 30 noiembrie
Evz.ro
Ramona Olaru, război cu o firmă de mobilă. E dispusă să meargă până la capăt
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Noi detalii în cazul polițistului care s-a împușcat în cap! Acesta ar fi fost nedreptățit de superiorii săi. Ce dezvăluiri face familia: „Spunea că este terorizat”
Cancan.ro
Cristela Georgescu, imagini geniale: a ieșit în costum de baie, în zăpadă. FOTO
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a aflat! Becali aruncă bomba despre Călin Georgescu: Face parte din operațiune
StirileBZI
O nouă indemnizație lunară, de la 1 ianuarie 2025! Banii intră direct în cont
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă. Imagini virale cu soția lui Călin Georgescu - VIDEO
substantial.ro
Două persoane surprinse de avalanșă în Munții Făgăraș, în zona Bâlea Lac
MediaFlux
Călin GEORGESCU a DEZVĂLUIT totul! LEGĂTURA BANILOR de campanie și FLORIN RISTEI
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Mesaje de Sfântul Andrei 2024: Cele mai frumoase urări de „La Mulți Ani!” pe care le poți face azi cunoscuților