Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că a primit o înştiinţare de la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg de confirmare a înregistrării acţiunii pe care a deschis-o după ce Comisia Europeană a refuzat înscrierea iniţiativei cetăţeneşti „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale”, care urmăreşte impunerea unor standarde minimale legate de drepturile minorităţilor în UE.
Este vorba de una din cele trei iniţiative elaborate de formaţiunile politice maghiare din Transilvania – CNS, UDMR şi PPMT – în virtutea dreptului de iniţiativă cetăţenească, în cazul primelor două care au fost depuse, Comisia Europeană refuzând înregistrarea.
„Am avut o iniţiativă cetăţenească europeană care nu a fost înregistrată, deci Comisia Europeană a refuzat înregistrarea, am primit această motivare şi analizând motivarea CE am considerat că decizia de neînregistrare nu este legală, nu este întemeiată, contravine atât Regulamentului 211/2011, cât şi tratatelor Uniunii Europene. Am înaintat în acest sens o acţiune Curţii Europene de Justiţie în care am cerut anularea deciziei luate de CE şi obligarea CE să înregistreze iniţiativa cu titlul «Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale»”, a explicat Izsak.
Acesta a arătat că, în urma înştiinţării primite de la CEJ, vizavi de înregistrarea acţiunii judecătoreşti, Comisia Europeană are la dispoziţie două luni pentru a formula un răspuns în această cauză, în care Izsak Balazs şi Dabis Attila – un alt semnatar al iniţiativei, din Spania – au dat în judecată CE.
„Am primit vineri o înştiinţare de la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, confirmarea înregistrării acţiunii noastre. Am fost înştiinţaţi că pârâtul a primit materialul, deci acţiunea, a fost informat şi are la dispoziţie două luni pentru a formula un răspuns. Sau poate să ceară, cu justificarea de rigoare, prelungirea acestui termen. Pârâtul fiind Comisia Europeană, este vorba de cauza T 529/13, dacă cineva vrea să caute pe site-ul Curţii Europene de Justiţie, cauza procesul Izsak şi Dabis contra Comisia Europeană”, a precizat Izsak Balazs.
Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a anunţat în luna ianuarie că organizaţia sa are „un document elaborat şi o propunere concretă” vizavi de o iniţiativă cetăţenească legată de impunerea unor standarde minimale legate de drepturile minorităţilor în Uniunea Europeană, prin care urmăreşte „interesele Ţinutului Secuiesc şi ale Secuimii”.
În luna februarie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, cu ocazia unui Consiliu al Reprezentanţilor Unionali ai Uniunii, că nu există „nicio competiţie de frumuseţe” între Consiliul Naţional Secuiesc şi UDMR în ce priveşte iniţiativele cetăţeneşti sprijinite de cele două formaţiuni, care doresc impunerea unor standarde minimale legate de drepturile minorităţilor în Uniunea Europeană, demersurile fiind „complementare”.