Sedentarismul provoacă forme grave de COVID-19, arată un studiu publicat de Jurnalul britanic de Medicină Sportivă, citat debusinesstoday.in. Peste 97% dintre pacienţii internaţi la terapie intensivă nu au făcut mişcare în ultimii doi ani, înaintea pandemiei de COVID-19. De asemenea, 98% dintre aceştia au murit din cauza noului coronavirus.
Cercetătorii susţin că lipsa de activitate fizică este un factor de risc mai mare decât fumatul, hipertensiunea sau cancerul.
„Activitatea fizică combate un factor care ştim foarte bine că dictează şi ritmul de infecţie şi severitatea infecţiei şi care se numeşte obezitate. În practică într-adevăr persoanele supraponderale sunt un eşantion reprezentativ în ceea ce se depistează cu astfel de infecţie şi cu prezenţa în ATI. Sedentarismul este încurajat de tot ce s-a întâmplat în perioada pandemiei pentru că toţi cei care sunt supuşi carantinării stau mult mai mult acasa, petrec mai mult timp in fata ecranelor, mănâncă suplimentar şi se mişcă mai puţin”, a declarat medicul pneumolog Florin Mihălţan, conform Observatornews.
Citeşte şi: Se deschid sălile de fitness? Curtea de Apel Cluj anulează suspendarea activităţii
Din cauza pandemiei de COVID-19, sălile de fitness au fost închise în localităţile în care rata de infectare a depăşit 4 la mia de locuitori. De asemenea, piscinele au fost închise la interior din 17 martie 2020.
Peste 17.000 de persoane au semnat deja o petiţie online prin care cer redeschiderea piscinelor şi a sălilor de fitness la interior, notează sursa citată.
„Abonamentele au scăzut covârşitor. Vă spun sincer că se fac eforturi de toate companiile de fitness ca să stea în picioare, să ofere în continuare servicii. Pe plan naţional suntem la un procent de 15% acum. Faţă de ritmul normal când aveam 600-700 de check-in-uri zilnic, astăzi avem undeva la jumătate”, a precizat Horaţiu Dumitrescu, antrenor fitness.
Peste 50% dintre români nu fac sport deloc. În aceste condiţii, 60% dintre pacienţii infectaţi cu COVID în secţiile de terapie intensivă sunt supraponderali.
Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, a anunţat că restricţiile ar putea fi ridicate la 1 iunie, în contextul în care numărul infectărilor este în scădere uşoară. Anularea unor restricţii se va face doar dacă trendul se menţine şi românii se vaccinează.
Citeşte şi: Andrei Baciu anunță relaxarea măsurilor de restricție de la 1 iunie: „Un pas mai aproape de o viață normală”