Sediile instanţelor de judecată, focare de COVID-19. Forumul Judecătorilor cere măsuri pentru evitarea răspândirii infecţiilor

Forumul Judecatorilor din Romania anunţă ca sediile instantelor de judecata au devenit deja focare COVID-19. Asociaţia solicită din nou Parlamentului României, Guvernului României şi Ministerului Justiţiei luarea urgentă a unor măsuri legislative în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii, inclusiv prin restrângerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti. Asociaţia a elaborat un Proiect de modificare şi completare a Codului de procedură penală cu referire la digitalizarea sistemului.
Romania TV
04 aug. 2020, 07:11
Sediile instanţelor de judecată, focare de COVID-19. Forumul Judecătorilor cere măsuri pentru evitarea răspândirii infecţiilor

„Sediile instantelor de judecata au devenit deja focare de raspandire a virusului SARS-CoV-2, existand cazuri numeroase in foarte multe dintre instantele mari din municipiile importante ale tarii. Acest fapt a determinat inchiderea temporara a unor instante si amanarea judecarii unor dosare. (…) In consecinta, Forumul Judecatorilor din Romania solicita din nou Parlamentului Romaniei, Guvernului Romaniei si Ministerului Justitiei luarea urgenta a unor masuri legislative in scopul prevenirii raspandirii infectiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrangerea fazei orale in cauzele aflate pe rolul instantelor judecatoresti, dar si prin digitalizarea justitiei in Romania”, se arata intr-un comunicat transmis marti de Forumul Judecatorilor din Romania.

Judecătorii susţin că lipsa unui plan serios de reluare graduala a activitatii instantelor dupa incetarea starii de urgenta, care ar fi asigurat distantarea fizica intre participantii la actul de justitie si protejarea sanatatii publice, a permis raspandirea virusului.

„In atare conditii, este absolut necesara digitalizarea extinsa a instantelor de judecata, comunicarea actelor de procedura urmand a fi efectuata exclusiv pe cale electronica, dar si adoptarea cu rapiditate a unui act normativ in vederea stabilirii unor reguli privind judecata prin videoconferinta, precum si a restrangerii fazei orale in anumite pricini judiciare. In dosarele (…) in care partile consimt ca solutionarea sa se faca fara citarea partilor, pe baza inscrisurilor existente la dosar si a probelor deja propuse, instanta judecatoreasca ar aprecia cu privire necesitatea existentei fazei orale”, se mai arată în comunicat.

Forumul Judecatorilor din Romania solicita Guvernului si Parlamentului sa aiba un rol activ si sa reglementeze rapid o solutie care sa permita judecata a sute de mii de cauze fara dezbateri orale, atat in prima instanta, cat si in caile de atac, cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale si a jurisprudentei relevante a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

„Nici litera si nici spiritul art. 6 din Conventie nu impiedica o persoana sa renunte in mod voluntar la garantiile oferite de procesul echitabil, atat in mod expres, cat si tacit. Renuntarea la dreptul de a participa la sedinta de judecata trebuie sa fie neechivoca, sa fie insotita de un minimum de garantii procedurale corespunzatoare acestei renuntari si sa nu contravina unui interes de ordine publica. Pentru a considera ca reclamantul a renuntat implicit, prin comportamentul sau, la un drept conferit de art. 6, trebuie sa fie stabilit ca reclamantul putea sa prevada in mod rezonabil consecintele comportamentului sau”, se precizeaza in comunicat.

Forumul Judecatorilor din Romania reaminteste ca a promovat deja un proiect de modificare si completare a Codului de procedura civila si a unor legi conexe pentru degrevarea instantelor judecatoresti, accelerarea unor proceduri judiciare si introducerea unor alternative flexibile, iar acum prezinta public si un proiect de modificare si completare a Codului de procedura penala.

„In conditii de pandemie, contactul direct dintre oameni este supus unor restrangeri serioase, iar Codul de procedura penala nu ofera solutii adecvate pentru rezolvarea cauzelor intr-un termen rezonabil. Digitalizarea a ramas pana in prezent o tema de dezbatere, neexistand, insa, un proiect suficient de amplu si consistent pentru adoptarea unor solutii legislative efective si de impact care sa corespunda principiilor care guverneaza procesul penal si sa nu impieteze asupra exercitiului drepturilor fundamentale ale omului. Actualele circumstante sanitare au readus in prim plan insuficienta digitalizarii sistemului judiciar si problema cadrului legislativ inadecvat derularii procedurilor in fata organelor judiciare prin utilizarea raspandita a mijloacelor de comunicare la distanta”, se mai arata in comunicat.

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui în vasul de toaletă ca să devină alb, așa cum era la magazin. O să scapi imediat de calcar, rugină sau mirosuri urâte. Este un ingredient banal pe care îl au toți oamenii în bucătărie
Capital.ro
Veste tristă despre Bruce Willis. Fiica actorului a anunțat acum
Playtech.ro
Adrian Minune a fost dat jos de pe scenă: "Ai greșit scena, băiatul meu"
DailyBusiness
Sume URIAȘE pentru un stagiu MIC, după RECALCULARE. S-au primit bani MULȚI după doar 18 ani de contribuții!
Adevarul
Problema sărăciei în România se adâncește. Promisiunile electorale pot înrăutăți situația
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Tragerea Loto, 1 septembrie. Ce combinații! Incredibil!
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Cancan.ro
BREAKING | Sportivă în vârstă de 28 de ani, găsită moartă în apartament: „Este o pierdere devastatoare pentru noi toți”
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Adina Iuliana Popescu, o cunoscută femeie de afaceri din Gorj, a murit după ce a făcut un infarct la volan: Femeia a apucat să oprească mașina înainte de a-și pierde cunoștința
Capital.ro
Toți șoferii vor fi prinși. Se introduce sistemul e-SIGUR în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ion Țiriac, discurs-manifest după ce primarul Daniel Băluță a inaugurat patinoarul de 10.000.000 de euro din sectorul 4! „M-am întâlnit cu domnul David Popovici și mi-a zis asta”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
substantial.ro
Alegeri istorice în Germania: extrema dreaptă AfD câștigă în Turingia și obține rezultate importante în Saxonia
MediaFlux
ANAF face PRĂPĂD. Toate persoanele fizice sunt vizate, iar datele SUNT PUBLICE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...