Premierul Nicolae Ciucă a făcut apel către marii contribuabili să își plătească datoriile și a anunțat măsuri fiscale care vor fi aprobate, cel mai probabil, săptămâna viitoare. A dat însă asigurări că „aceste măsuri nu vor viza în niciun fel afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investițiile și de asemenea nu vor fi introduse taxe și impozite noi”.
Liderul PNL premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD Marcel Ciolacu au discutat luni pe tema ordonanţei privind reducerea cheltuielilor bugetare, o variantă luată în calcul fiind ca interdicţia cumulului pensiei cu salariul să fie aplicată doar în cazul beneficiarilor de pensii speciale. Coaliţia se reuneşte luni după-amiază pentru noi discuţii pe acest subiect.
Am luat decizia ca la nivelul Guvernului, o decizie pe care am discutat-o și în coaliție, să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, astfel încât să ne asigurăm că la finalul anului ne încadrăm în limitele de deficit.
Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care, la finalul primului trimestru, am constatat că există un deficit în colectare. Aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să-și plătească datoriile către stat.
Sunt elemente pe care le-am discutat cu domnul ministru Câciu, cu șeful ANAF, Heiuș, cu șeful de la marii contribuabili, Mișa, cu șeful de la Vamă – toți acești conducători de instituții trebuie să înțeleagă că este nevoie de o coordonare foarte bună între instituții.
Este o problemă a noastră, a guvernului, pe care o rezolvăm și am vrut ca măsuri de siguranță – să facem în așa fel încât prin aceste măsuri fiscale pe care le vom aproba cel mai probabil săptămâna viitoare, să nu ieșim din ținta de deficit. Nu vorbim de măsuri de austeritate”, a dat asigurări premierul Ciucă.
Proiectul de ordonanță de urgență pentru reducerea cheltuielilor ar urma să fie aprobat în prima ședință de guvern.
Ce măsuri pregăteşte Guvernul Ciucă pentru reducerea cheltuielilor: Se suspendă ocuparea posturilor vacante, se interzice cumulul pensie-salariu, nu se mai permit achiziţii de autoturisme şi mobilier
Potrivit unei variante în lucru a Ordonanţei cu măsurile de reducere a cheltuielilor la nivelul statului, consultate de News.ro, guvernul pregăteşte suspendarea ocupării posturilor vacante în instituţiile statului, interzicerea cumulului pensie-salariu, dar şi stoparea oricăror achiziţii de maşini şi mobilier. În plus, sporul de 50% pentru doctorat se va acorda doar persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care şi-a luat acest doctorat. Documentul este încă în lucru, urmând să intre pe circuitul de avizare şi apoi să fie pus în transparenţă decizională.
Potrivit documentului de lucru, se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică.
Ordonanţa mai prevede că în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante. Prin derogare, funcţiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii.
Ordonanţa aflată în lucru mai prevede că beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate. Prevederile sunt aplicabile persoanelor care la data intrării în vigoare a Ordonanţei sunt pensionari cumularzi şi după data intrării în vigoare a prezentului articol devin pensionari cumularzi.
Pensionarii care desfăşoară activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcţie au obligaţia ca, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţe de urgenţă, să îşi exprime în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie.
O altă măsură se referă la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astfel, personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul şi dacă are prevăzute în fişa postului un set de atribuţii obiective şi cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.
Guvernul pregăteşte măsuri dure de austeritate. Ce se va întâmpla cu salariile și pensiile românilor
Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor.
Documentul mai prevede că în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, nu organizează cursuri de formare profesională. Sunt exceptate cursurile de formare profesională desfăşurate în cadrul unor proiecte finanţate împrumuturi externe, din fonduri externe nerambursabile, din Planul naţional de redresare şi rezilienţă precum şi din fonduri provenite din donaţii şi sponsorizări.