Şedinţa CES: Patronatele şi Guvernul au votat PENTRU creşterea salariului minim la 1.250 lei

Patronatele și reprezentanții Guvernului au votat pentru creșterea salariului minim pe economie la 1.250 lei/lună, începând cu 1 mai, în timp ce partea sindicală a votat împotrivă, a declarat Florian Costache, președintele Patronatului Național Român și al Consiliului Economic și Social, la finalul ședinței CES.
Filip Stan
29 dec. 2015, 13:58
Şedinţa CES: Patronatele şi Guvernul au votat PENTRU creşterea salariului minim la 1.250 lei

Am avut ședința plenului Consiliului Economic și Social al României în care s-a discutat salariul minim pe economie, hotărârea de Guvern. Partea sindicală, am aici un reprezentant al părții sindicale, Liviu Apostoiu (vicepreședinte CNS Cartel Alfa n.r.) a votat împotrivă, menținându-și propunerile de la început. Partea patronală a votat pentru data de 1 mai, așa cum este hotărârea de Guvern, respectiv 1.250 de lei, solicitând ca până atunci să avem o întâlnire, să găsim soluții de micșorare a taxelor și impozitelor pe salariu, care la ora actuală sunt foarte mari. Partea guvernamentală a votat pentru„, a spus Florian Costache.

Acesta a explicat că avizul CES este unul consultativ, iar Guvernul poate să țină cont sau nu de acest aviz. Reprezentantul părții sindicale a explicat că își menține poziția, respectiv majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016 sau 1.275 de lei de la 1 mai 2016.

„Partea sindicală a spus următorul lucru: noi ne dorim ca 1 ianuarie să fie data de aplicare. Noi nu putem să așteptăm până în luna mai pentru că partea privată, sectorul privat, are nevoie de această creștere de salariu minim. Atâta vreme cât în partea bugetară s-a acționat la creșterea de salarii, în sectorul privat salariile sunt de mizerie și sectorul privat trebuie să beneficieze de la 1 ianuarie (de creșterea salariului minim n.r) și acela era 1.200 de lei, așa cum noi am stabilit cu mai multă vreme înainte, când s-a stabilit calendarul creșterilor de salariu minim cu Guvernul anterior. Aceasta susținem în continuare și cerem să se ia act de acest lucru, că data trebui să fie 1 ianuarie. Iar dacă este 1 mai, atunci trebuie să se aplice 1.275 de lei, care să acopere fix faptul că în lunile ianuarie, februarie, martie și aprilie nu se acordă o creștere de salariu. De aici rezultă acel 1.275 de lei, începând cu 1 mai„, a afirmat Liviu Apostoiu.

VEZI ŞI ACORD între Guvern şi sindicate. Salariul minim va creşte la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016

Întrebat ce vor face sindicatele în cazul în care se va aplica această formă a hotărârii cu privire la salariul minim, Apostoiu a precizat că decizia va fi luată după aprobarea hotărârii în ședința de Guvern.

La finalul întâlnirii Consiliul Național Tripartit de luni, care a avut loc la Ministerul Muncii, Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, „o corecție” la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni.

Potrivit datelor Inspecției Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariați activi cu un salariu de 1.200 de lei și 1.372.171 de salariați activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat recent că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat că o creștere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condițiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

Guvernul a decis, recent, să înghețe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deși vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
Playtech.ro
Cum obții cartea mașinii în 2025 în România. Acte necesare pentru obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV)
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Zodia care trebuie să depună efort ca să rămână pe linia de plutire. Sunt puse la încercare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți