Pop: SRI a sporit măsurile de prevenţie, scopul fiind de menţinere a nivelului actual de alertă teroristă

Cooperarea SRI cu serviciile partenere din statele membre ale UE și NATO, dar și cu autoritățile române cu atribuții în domeniu s-au intensificat, ca efect direct al atentatelor de la Bruxelles, au sporit măsurile specifice de prevenție, scopul fiind acela de menținere a nivelului actual de alertă teroristă, a declarat miercuri președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Georgian Pop, după ședința la care a participat șeful Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, Sorin Cozma.
Iulian Tudor
23 mart. 2016, 11:23
Pop: SRI a sporit măsurile de prevenţie, scopul fiind de menţinere a nivelului actual de alertă teroristă

„Am întrebat și am primit răspunsuri foarte clare privind măsurile pe care SRI le-a luat ieri, ca efect direct al atentatelor de la Bruxelles. Atât cooperările cu serviciile partenere din statele UE și NATO s-au intensificat privind terorismul, cooperarea pe plan intern cu celelalte instituții responsabile, în special cu Ministerul de Interne, cu SIE, cu Ministerul Apărării a crescut de ieri ca intensitate. Măsurile specifice de prevenție, de patrulare s-au intensificat, scopul fiind menținerea nivelului actual de alertă teroristă — albastru precaut”, a precizat Pop.

El a adăugat că, în ceea ce privește nivelul riscului de terorism în România în prezent, acesta este „în creștere, ceea ce este un lucru îngrijorător pentru securitatea națională”.

„Sigur, nu sunt niște creșteri spectaculoase, dar vă spuneam în contextul liberalizării vizelor pentru Turcia, în contextul deprecierii situației de securitate din nordul Africii, este de așteptat ca acest număr să fie în creștere. Deci activitatea de prevenție trebuie să crească”, a afirmat Pop.

ATENTATE BRUXELLES. Bilanţul oficial a fost revizuit la 31 de morţi şi peste 260 de răniţi

Potrivit lui Georgian Pop, discuțiile cu oficialul SRI au vizat și îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniu.

„Am mai discutat despre ce instrumente de tip juridic poate să ofere Parlamentul, clasa politică pe ansamblu, pentru a eficientiza munca de prevenție din România și pentru a găsi echilibrul corect între respectarea vieții private, a Constituției și asigurarea securității naționale, adică asigurarea vieții cetățenilor români. Vreau să vă dau și câteva exemple. În ultimele șase luni, în peste 20 de state din UE, legislația din domeniu s-a modificat, în sensul creșterii competențelor privind prevenția pentru serviciile de informații — modificări pe Codul penal și pe legislație. Or, normal că dacă toată Europa își modifică legislația în acest sens este și o obligație de aliniere la trendul european să modificăm aceste legi”, a precizat Pop.

El s-a referit și la un proiect aflat în dezbaterea Comisiei Europene privind combaterea terorismului.

„Va trebui, cu maximă responsabilitate, ca în perioada următoare să modificăm următoarele aspecte: Legea 535 privind combaterea terorismului. În toată Europa, pentru a fi o abordare unitară, se pune problema ca în cadrul său în rândul infracțiunilor asimilate celor de terorism să poată fi introduse alte infracțiuni, cum ar fi pregătirea în taberele speciale de antrenament a teroriștilor, finanțarea teroriștilor sau finanțarea unor persoane care merg să se pregătească în scopuri teroriste, propaganda teroristă și recrutarea în mediul online a posibililor atentatori de tip kamikaze”, a susținut Pop.

În context, el a afirmat că, pentru a crește eficiența pe munca de prevenție și contracarare a riscurilor teroriste, sunt necesare legea cartelelor pre-pay și cea cibernetică, având în vedere și creșterea numărului de persoane suspecte de terorism care vor tranzita România.

„Eu sunt conștient că trebuie să adoptăm legislația prin consens politic. Trebuie să găsim soluția corectă pentru a fi în acord cu decizia CCR, dar avem nevoie și de consens politic”, a spus Pop.

 

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Ingredientul banal care alungă șoarecii și șobolanii. Este nelipsit din bucătăriile românilor
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Un mare oraș din România se transformă total. Va fi de nerecunoscut
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Furtul unei toalete din aur, surprins în imagini în premieră
MediaFlux
Turul doi, ÎNAPOI? DECIZIA privind SOARTA alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar