Audierile sunt programate pentru marţea viitoare la ora 10,00, dorinţa deputaţilor Opoziţiei din Comisia de Apărare fiind ca acestea să înceapă cu ministrul Carmen Dan.
„Prioritatea este ministrul de Interne, aici e prerogativa noastră principală de control, dar şi toţi cei responsabili din Jandarmerie şi, de asemenea, Prefectul Capitalei care a dat acel ordin de control. Săptămâna viitoare, marţi, la ora 10.00, ar trebui să înceapă audierile. Dorinţa noastră procedural este să se înceapă cu ministrul de Interne. Domnul Căprar (n.r. preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor) a acceptat solicitarea noastră să se trimită toate invitaţiile şi prioritatea noastră este ministrul de Interne”, a afirmat deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei de Apărare.
El consideră că, după începerea sesiunii parlamentare, colegii de la putere vor putea mult mai puţin decât în vacanţa parlamentară „să blocheze” pe motive procedurale aceste audieri.
„Dorinţa noastră va fi să prindem în aceste discuţii şi cetăţeni care au fost victime ale unor violenţe, pentru că suntem Parlamentul României şi trebuie să-i ascultăm pe cetăţeni”, a adăugat Raeţchi.
Deputatul Bogdan Rodeanu a accentuat importanţa începerii audierilor cu ministrul de Interne, pentru că trebuie „să descrie modul în care au funcţionat instituţiile statului” în 10 august.
„Cetăţenii implicaţi în violenţele din zilele trecute ar trebui să se adreseze în primul rând Parchetului Militar. Să nu amestecăm totuşi politicul cu zona de anchetă”, a spus Rodeanu.
Preşedintele Comisiei de Apărare, Dorel Căprar, a afirmat înaintea şedinţei Biroului Comisiei că nu crede că protestatarii din 10 august din Piaţa Victoriei erau veniţi din diaspora.
Şedinţa Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor a fost suspendată, marţi, din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi erau înscrise, printre altele, solicitarea PNL de audiere a unor responsabili cu privire la protestele din 10 august.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, vicepreşedintele comisiei, a declarat la finalul şedinţei că membrii PSD-ALDE “s-au evaporat” pentru a nu asigura cvorumul şi pentru a bloca orice tip de control parlamentar asupra Jandarmeriei.
“Am avut o şedinţă a Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor. Era o şedinţă ordinară, anunţată cu mult timp înainte, făcea parte din programul uzual al Comisiei. Nu era nevoie de nicio altă aprobare, însă în momentul în care am introdus pe ordinea de zi solicitarea audierii celor implicaţi în evenimentele din 10 august, vorbesc de doamna Carmen Dan, de şefii din Jandarmerie. Domnii de la PSD-ALDE s-au evaporat, nu au asigurat cvorumul de şedinţă, făcând ceea ce noi, cei din opoziţie, cunoaşte de mult, şi anume blocând orice tip de control parlamentar asupra Jandarmeriei”, a spus deputatul Ovidiu Raeţchi.
Acesta a precizat că în decursul zilei de marţi vor fi trimise invitaţiile către şefii instituţiilor responsabili de evenimentele din 10 august.
“Noi insistăm să avem o audiere de urgenţă, pentru că este o situaţie foarte gravă. Ne vom retrage în Biroul Comisiei şi vom încerca să trimitem invitaţii pentru săptămâna viitoare, pentru doamna Carmen Dan, pentru şefii Jandarmeriei, pentru conducătorul de la acea brigadă specială de intervenţii care se pare că a avut un rol important, şi pentru prefectul Capitalei”, a mai spus acesta.
Şedinţa Comisiei a fost suspendată şi reprogramată pentru marţea viitoare de preşedintele Dorel Căprar, după ce membrii PSD-ALDE nu au fost prezenţi pentru a fi asigurat un cvorum.
De asemenea, Ovidiu Raeţchi a cerut să se stabilească o dată pentru audierea persoanelor, dar Căprar a spus că nu se poate, invocând lipsa de cvorum.
Prim-procurorul Parchetului militar Ionel Corbu a declarat marţi că niciun procuror militar nu a fost în Piaţa Victoriei în timpul intervenţiei jandarmilor de vineri seară, când au avut loc violenţe, contrazicând-o astfel pe ministrul de Interne Carmen Dan, care afirmase că intervenţia s-a desfăşurat sub supravegherea unui procuror militar, care s-a aflat în Piaţă.