UPDATE: Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel a lansat noi critici la adresa celor care se sperie din cauza virusului gripal şi se înghesuie la sălile de primiri urgenţe şi le-a transmis că ideal ar fi să se sperie de apariţia virusului încă din primăvară, pentru a-şi lua măsuri din timp.
Managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, luni, că în minivacanţă s-au prezentat la spital 1.592 de persoane, dintre care 636 prezentau gripă, deşi recomandarea sa a fost ca persoanele cu simptome clare să stea acasă. În plus, Streinu-Cercel a precizat că populaţia nu trebuie să caute teste rapide pentru coronavirus, întrucât acestea nu există.
„Lumea este speriată de gripă şi nu ştiu cum se face că se sperie de fiecare dată când vine sezonul de gripă. Rugămintea mea e să se sperie prin luna martie-aprilie. Astfel încât să ştie că în octombrie trebuie să se vaccineze şi să îşi facă rost de vaccin. Şi aici avem două paliere cât se poate de clare: unul al ministerului Sănătăţii, care se ocupă de pacienţi cu boli cronice cărora trebuie să le asigure vaccinul, iar al doilea al persoanelor sănătoase, care nu boli şi care trebuie să facă rost de vaccin pe banii proprii”, a spus dr. Streinu-Cercel în cadrul unei conferinţe de presă.
Şedinţa Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus începe la ora 12.00 şi are loc la Ministerul Sănătăţii.
La şedinţă va participa şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache. Secialiştii iau în discuţie ultimele evoluţii legate de noul coronavirus şi se pregătesc pentru sosirea în ţară, în cursul zilei de marţi, a unui ansamblu de 25 de artişti din Mioveni care au fost într-un turneu în China.
În data de 22 ianuarie 2020 s-a constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.â
Comitetul are comunicări zilnice cu privire la situaţia înregistrată de evoluţia coronavirusului.
Bilanţul epidemiei de pneumonie virală din China a atins 2.744 de cazuri confirmate în toată ţara după descoperirea a 769 de noi cazuri, a anunţat luni guvernul central, relatează AFP.
Cu toate acestea, nu a fost confirmat niciun deces nou în afara provinciei Hubei, epicentrul epidemiei. În provincia chineză au fost înregistrate 24 de noi cazuri, fiind înregistrate 81 de decese în întreaga ţară.
Autorităţile de la Beijing au a decis luni să prelungească vacanţa de Anul Nou chinezesc cu 3 zile până la 2 februarie, ca parte a măsurilor de combatere a epidemiei de pneumonie virală.
„Această măsură este luată pentru a reduce reuniunile şi a bloca răspândirea epidemiei”, a declarat guvernul chinez într-un comunicat. Chinezii urmau iniţial să revină la lucru vineri 31 ianuarie, după şapte zile de sărbătoare în cursul cărora au loc sute de milioane de călătorii în toată ţara.