Firmele de pariuri și jocuri de noroc, supuse taxelor și legilor mai dure. Marcel Ciolacu: „S-a depășit orice limită!”

O ședință crucială a avut loc azi la Palatul Victoria. Guvernul României a luat o decizie privindsălile de parius și jocuri de noroc. De asemenea, s-a aprobat și ratificarea Acordului în domeniul securității sociale între România și Statele Unite ale Americii.
Filip Stan
05 oct. 2023, 09:08
Firmele de pariuri și jocuri de noroc, supuse taxelor și legilor mai dure. Marcel Ciolacu: „S-a depășit orice limită!”
Firmele de pariuri și jocuri de noroc, supuse taxelor și legilor mai dure. Marcel Ciolacu: „S-a depășit orice limită!”

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi la începutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptată ordonanţa de urgenţă care reglementează industria pariurilor şi a păcănelelor, precizând că „jocurile de noroc nu vor mai putea funcţiona dacă firma nu este înregistrată în România”.

„În primul rând, jocurile de noroc nu vor mai putea funcţiona dacă firma nu este înregistrată în România. Vreau să terminăm odată cu situaţia în care companiile de pariuri fac miliarde în România, dar trimit tot profitul în afara ţării şi chiar a Uniunii Europene”, a spus şeful Executivului.

Premierul a mai spus că Guvernul va „creşte semnificativ taxele pentru toate licenţele de jocuri de noroc şi limitează drastic spaţiul de publicitate pe care îl pot cumpăra firmele din această industrie. Realitatea ne arată că s-a depăşit orice limită! Nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere! În pandemie, au stat la masa Guvernului! Acum ameninţă politicieni şi concediază jurnalişti, cumpărând protecţie la vârful unui trust străin care are două ziare mari din România”.

Ministerul Finanțelor a publicat, marți, proiectul de Ordonanță de Urgență care reglementează mult mai dur activitatea operatorilor de jocuri de noroc în România. Potrivit documentului, care ar putea fi aprobat în Guvern chiar săptămâna aceasta, se introduc taxe mai mari, alcoolul va fi interzis în incinta sălilor, iar operatorii trebuie să aibă sediul social în România.

Știre inițială

Ședință astăzi, la Palatul Victoria. Aceasta va definitiva soarta sălilor de jocuri de noroc, dar și a Acordului privind securitatea socială între România și SUA. Guvernul urmează să aprobe, printr-un proiect de lege, ratificarea acestui Acord, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023.

Citește și: Bani de la stat pentru ziua de naștere. Se dau 200 de euro de la Guvern pentru persoanele care îndeplinesc aceste condiții

Ședință crucială la Palatul Victoria. Se anunță decizii importante

Astăzi, la Palatul Victoria, se anunță luarea unor decizii importante pentru România. În analiza Guvernului se va afla şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi pentru modificarea OUG nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc. Despre această lege, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că este imperativă. El a anunțat că se va interzice comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc. De asemenea, se va ratifica, prin proiect de lege, și Acordul cu SUA privind securitatea socială.

„Acordul prevede principiul egalităţii de tratament între persoanele cărora li se aplică Acordul care domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante şi cetăţenii acestui stat contractant în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii şi plata acestora. Acordul prevede totodată principiul exportului pensiilor, cu excepţia, în ceea ce priveşte România, a prestaţiilor speciale necontributive în bani. Sunt incluse prevederi referitoare la stabilirea legislaţiei aplicabile de securitate socială, respectiv legislaţia privind contribuţiile de asigurări sociale, respectiv de asigurări sociale de sănătate, regulile generale conform cărora persoana care îşi desfăşoară activitatea ca angajat sau lucrător independent pe teritoriul unui stat contractant este supusă, în ceea ce priveşte angajarea sau activitatea independentă, doar legilor acelui stat contractant, indiferent de locul unde persoana îşi are domiciliul sau de locul unde se află sediul angajatorului”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit documentului, Acordul prevede şi o serie de reguli suplimentare pentru anumite categorii de angajaţi sau lucrători independenţi.

„În ceea ce priveşte stabilirea pensiilor, este prevăzută, totodată, în cazul în care o persoană nu îndeplineşte condiţiile pentru dobândirea unui drept la pensie, totalizarea perioadelor de asigurare. Calculul pensiilor se bazează pe principiul pro-rata temporis (proporţional cu contribuţiile în sistemul naţional). Acordul include prevederi referitoare la măsurile administrative şi cooperare, inclusiv limba de comunicare, moneda de plată, soluţionarea diferendelor, durata şi intrarea în vigoare”, se mai arată în document.

Executivul va discuta, în primă lectură, şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea articolului I alineat (11) din OUG nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi in situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

„Prin proiect se propune modificarea alineatului (11) al articolului 1 din OUG a Guvernului nr.15/2022, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul acordării sumei forfetare lunare prevăzute la articolul 1 alineat (10) din acelaşi act normativ, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/ Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov până la data de 31 martie 2024. Astfel, prin stabilirea cadrului normativ de nivel primar pentru asigurarea sumelor forfetare lunare având ca scop acoperirea cheltuielilor de cazare până la finalul lunii martie 2024, se creează premisele accesării apelului de proiecte deschis de Comisia Europeană, România putând astfel solicita finanţare europeană pentru decontarea cheltuielilor anterior referite”, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

Tot în primă lectură, Guvernul va discuta un proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova, dar şi Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului „Copii protejaţi, România sigură” 2023-2027.

Vor fi aprobate prin hotărâre şi Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr.77/2023 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Printr-o altă hotărâre, Guvernul va aproba alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Conform notei de fundamentare, schimbările preconizate prin acest proiect au în vedere acordarea tranşei din luna octombrie a sprijinului material sub forma tichetelor sociale pe suport electronic potrivit OUG nr.63/2022, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, în luna octombrie 2023, potrivit prevederilor OUG nr.58/2023.

În ședință va fi aprobată, tot prin hotărâre, suplimentarea bugetului Consiliului Superior al Magistraturii pentru Institutul Naţional al Magistraturii pe anul 2023 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata indemnizaţiilor auditorilor de justiţie şi a contribuţiilor angajatorului aferente acestora.

Guvernul va aproba și Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Sistem informatic pentru evidenţa clinică a secţiilor ATI (SIEC – ATI)”.

Un alt proiect de hotărâre supus aprobării în Guvern vizează exproprierea tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Buzău-Focşani”.

Pe agenda şedinţei se află, de asemenea, şi un proiect de hotărâre privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Citește și: Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu delegația FMI: ”Mă bucur că au apreciat că măsurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului sunt în direcția corectă”

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Pedro Sanchez cere răspunderea rețelelor sociale pentru impactul asupra societății și democrației
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București